Nu puține au fost situațiile semnalate de clienții supermarket-urilor în care au cumpărat anumite produse ambalate, la gramaj scăzut, dar fără a avea prețurile modificate. În acest sens, noul ordin ANPC, aprobat de guvernul Ciolacu vine să oprească această practică. Odată intrat în vigoare, românii nu vor mai putea fi păcăliți în supermarketuri, spune Marcel Ciolacu, iar conform Ordinului ANPC, se specifică ce va apărea pe etichetele produselor din magazine, în mod obligatoriu.
Criza economică din ultima perioadă a dus, din păcate, la creșterea prețurilor la mai toate produsele regăsite în rafturile supermarket-urilor. Este un moment extrem de greu, iar guvernanți pare că au pierdut orice control asupra aestor creșteri arbitrare, în contextul în care s-au impus și niște resitricții.
Cu toate astea, mulți producători au luat decizii unilateral de a diminua gramajul anumitor produse preambalate, dar păstrând prețurile inițiale. Au fost multe cazuri reclamate către ANPC privind aceste practici, dar până la acest moment nu s-au luat niciun fel de măsuri.
Se pare că lucrurile se vor schimba, odată cu aprobarea noului Ordin ANPC, conform premierului Marcel Ciolacu, care promite că românii nu vor mai putea fi păcăliți în supermarketuri:
„Este gata și ordinul președintelui ANPC de stopare a fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, dar lasă prețurile la fel. Aceasta formă de înșelăciune împotriva consumatorilor se încheie”, a declarat Marcel Ciolacu,la începutul ședinței Executivului.
În baza noului ordin, toți producătorii vor fi obligați ca pe ambalajele produselor comercializate să apară în mod explicit dacă a fost sau nu micșorat gramajul.
Tot în baza aceluiași ordin, atât producătorii, cât și supermarket-urile vor fi obligați să ajusteze prețurile acestor produse în concordanță cu gramajele aferente și imprimate vizibil pe ambalaj, sau să specifice că prețul rămâne neschimbat.
Ordinul este încă în faza de finalizare a procedurilor europene de consultare, dar la începutul săptămânii viitoare va fi publicat oficial în Monitorul Oficial, iar de la acel moment va intra în vigoare.
Conform premierului, „aplicăm sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, fără a menționa care vor fi cuantumurile amenzilor ce vor putea fi acordate în cazul nerespectării acestor prevederi.
Deși nu vrem să recunoaștem, genul acesta de practici sunt discriminatorii, iar conform UE, producătorii care nnu anunță schimbările de gramaj, dar mențin prețurile ridicate, tot în această zonă a discriminării intră.
Așa se face că din 2019, și până în prezent, au existat mai multe proiecte europene care au avut ca scop eliminarea acestor tipuri de practici, venind și cu argumentele de rigoare și exemplele aferente.
Conform legislației privind drepturile consumatorului european, marii producători și supermarket-urile pot fi penalizate de organismele de control european, în baza unor directive bine stabilite. Inclusiv în România se aplică aceste directive, pe lângă cele locale existente.