Liviu Dragnea, președintele PSD, a început un război – cel puțin prin declarații – cu E-urile. Le găsești în alimente, dar ce sunt E-urile și la ce (nu) te ajută?
Liviu Dragnea a ieșit la declarații și a susținut ideea ministrului Agriculturii ca fostele aprozare și fostele magazine „Alimentara” din perioada comunistă să fie redeschise. Dragnea crede că ar trebui construită o rețea națională ca alternativă la actualele hipermarketuri și supermarketuri. Totodată, el nu mai vrea E-uri în alimentele românilor, ceea ce, dacă știi ce sunt E-urile, e cumva imposibil, chiar și cu producție locală.
„Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligați să mâncăm absolut toate e-urile, adică de ce am fi obligați? […] Urmează să se înființeze foarte curând Fondul suveran de investiții și Casa Română de Comerț, să reușim și noi să fim siguri ca atunci când un copil mușcă dintr-un măr, să fie curat, e exagerat că ne dorim lucrul ăsta? Sau când cumpărăm o roșie de la magazin să aibă gustul ăla de roșie și mirosul de roșie, să fim siguri că brânza pe care o cumpărăm de afară are și lapte în ea.”
Liviu Dragnea
Pe scurt, E-urile din alimente sunt aditivi alimentari. Acele denumiri complicate, cu litera „E” urmată de cifre înlocuiesc denumirile clasice ale aditivilor alimentari. Ce sunt E-urile? Ei bine, sunt coduri pentru substanţe care pot fi utilizate ca aditivi alimentari.
Dragnea, prin acest atac, se duce un pic spre UE și Europa. Asta pentru că denumirea E-urilor vine de la „Europa” și denumirea e o convenție. Utilitatea lor e că îmbunătăţesc culoarea, gustul şi structura alimentelor, și, mai ales, previn stricarea prematură a acestora.
Dragnea face din acest război unul actual, unul al traiului sănătos. Realitate e însă că aditivii alimentari se folosesc de secole. Chiar și românii, de exemplu, foloseau condimente ca şofranul pentru a da mâncării o culoare gălbuie. Sarea şi oţetul erau folosite pentru a conservă carnea şi vegetalele pe timpul călătoriilor lungi. E importantă însă structura chimică a acestor aditivi. Sigur, sunt și unii periculoși, dar UE are regulamente care previn folosirea lor.
În Europa, siguranța pentru consum a aditivilor alimentari – adică a E-urilor – este supusă evaluării Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară. Aceasta ia în considerare toate informațiile disponibile pentru a stabili pentru fiecare aditiv doză zilnică acceptată (DZA – așa cum o găsești marcată pe produse).
Comisia Europeană poate aprobă un anumit aditiv alimentar, îi stabilește un nivel maxim în funcție de categoria produsului în care este folosit și poate fi introdus în alimente după ce a fost declarat sigur pentru consum de către EFSA. Acel cod numeric unic face un aditiv alimentar mai ușor de clasificat.
Mai jos găsești o listă cu toate codurile E-urilor pe care o să le vezi în alimente:
UE pune la dispoziția cetățenilor numeroase informații despre alimente, ca să nu crezi orice dezinformare lansează politicienii români.