11 mart. 2022 | 21:50

Ce substanță a recomandat un medic imediat după tragedia de la Cernobîl. 7 tone erau necesare pentru populația României

Sănătate
Ce substanță a recomandat un medic imediat după tragedia de la Cernobîl. 7 tone erau necesare pentru populația României
Ce substanta a recomandat un medic imediat dupa tragedia de la Cernobil. 7 tone erau necesare pentru populatia României

Accidentul de la Cernobîl a fost cel mai mare dezastru nuclear din istorie, în urma căruia au murit imediat sau în lunile ce au urmat 56 de persoane, iar alte câteva sute de mii și-au găsit sfârșitul în timp din cauza expunerii la radiații. România a fost printre țările afectate de explozia reactorului 4 în 1986, însă impactul cel mai puternic a fost pe teritoriile actualelor state Ucraina, Belarus și Rusia.

Românii au aflat de catastrofă abia după câteva zile de la producerea sa și abia de atunci au început să fie distribuite pastile cu iod. Însă înainte de iodura de potasiu, o altă substanță a fost propusă pentru administrare.

Substanța pe care a recomandat-o un medic român imediat după catastrofa de la Cernobîl. Nu era iodura de potasiu

Profesorul Constantin Dumitrache a fost cel care a propus ca soluție la combaterea radioactivității iodura de potasiu. Însă înainte de a fi luată această decizie, medicul a propus un alt antidot.

„Am ajuns la minister şi m-am speriat. Toate holurile ministerului erau pline de militari, doctori militari. Zic: băi, s-a întâmplat ceva, dacă toata lumea e… pentru că noi am aflat de accidentul de la Cernobîl cu o săptămână mai târziu,” a povestit prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie, Institutul C.I. Parhon, potrivit digi24.ro.

Profesorul Dumitrache le-a explicat oficialilor comuniști de la acea vreme că iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă și este folosit la formarea hormonilor tiroidieni. Totuși, prima sa soluție a fost ca populației să îi fie administrat Lugol, adică iod metaloid concentrat.

Soluția găsită în primă fază de profesorul Dumitrache a fost respinsă de autorități deoarece substanța trebuia comandată în Japonia, iar livrarea ar fi durat prea mult.

Constantin Dumitrache a afirmat că antiroidele de sinteză, medicamente recomandate pecienților cu hipertiroidie, nu erau o soluție pentru că exista riscul să îi îmbolnăvească și pe cei sănătoși. Așa s-a ajuns la iodura de potasiu. În școlile din România era administrată deja pentru prevenirea gușei endemice, iar cantitățile existente la acea vreme erau suficiente.

„Undeva am avut succesul necesar, în sensul, a bloca captarea mai departe, dar ce s-a captat, a fost bine captat, în acele şapte zile în care invazia în natură a iodului radioactiv a fost la maximum,” a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

Ministrul Sănătății recomandă ca iodura de potasiu să nu fie administrată preventiv

În contextul războiului din Ucraina și a pericolului unei eventuale noi explozii nucleare ca urmare a atacurilor militarilor ruși asupra centralelor cu fisiune nucleară, românii au dat năvală în farmacii pentru a cumpăra pastile cu iod.

Ministrul Sănătații atrage însă atenția că aceste medicamente nu trebuie luate preventiv pentru că ar putea face mai mult rău și a dat asigurări că vor exista stocuri suficiente în farmacii.

„Noi avem această vocaţie a proviziilor. (…) Deci, nimeni nu trebuie să ia din România iod preventiv în această situaţie. Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentraţia necesară. Eu nu ştiu ce pastile au cumpărat, cred că nu sunt pastile care sunt cele recomandate, cu concentraţia recomandată. Găsiţi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică inclusiv modul de administrare, predilect copiii şi femeile însărcinate sunt principalii beneficiari. Avem un necesar. Antibiotice Iaşi şi Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat lucrează împreună încât să asigurăm producţia, să asigurăm stocarea şi distribuţia, pentru că esenţial la acest preparat este distribuţia cât mai aproape de cetăţeni, încât ele să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident. Sperăm să nu apară aşa ceva. Mi se pare o discuţie mult prea mare şi cu oameni care preferă din nou să consume, chiar să ia preventiv nişte produse care pot să fie nocive”, a afirmat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă din urmă cu câteva zile.

Citește și: „Centrala de la Cernobîl are din nou electricitate. Anunțul Rusiei de ultimă oră”

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro