Examenul de Evaluare Națională 2020 a început luni, 15 iunie, pentru absolvenții de clasa a VIII-a cu prima probă, Limba și literatura română. Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat înainte de începerea examenului, că instituțiile de învîțământ sunt pregătite, și că au fost luate toate măsurile pentru ca elevii și profesorii să fie în siguranță.
Examenul de Evaluare Națională a început luni, 15 iunie, cu examenul la Limba și Literatura Română. Monica Anisie, ministrul Educației a declarat că școlile au fost pregătite pentru ca exemenele să se desfășoare în siguranță.
„Evaluarea Națională se realizează în două etape anul acesta. Etapa specială începe în 29 iunie, se va desfășura numai pentru copiii aflați acum în izolare, carantină, care sunt bolnavi sau la triajul epidemiologic au avut temperatura peste 37,3. Dacă un elev este depistat pozitiv înainte de ultima probă din această sesiune, după consultarea pe care Ministerul Educației a avut-o cu Ministerul Sănătății, s-a stabilit că la 14 zile distanță există această posibilitate să devină negativ„, a spus Monica Anisie.
La Examenul de Evaluare Națională din acest an au fost scoase subiectele ce conțin materia din semestrull II. „Nu putem spune despre gradul de dificultate, putem spune însă că, anul acesta, din programă au fost eliminate conținurile de pe semestrul 2 din clasa a VIII-a sau a XII-a„, a precizat Monica Anisie.
Elevii au intrat în examen la ora 9:00. Proba s-a ținut timp de două ore două ore, dar elevii au putut ieși din examen după o oră.
A doua probă a examenului de Evaluare Națională va avea loc miercuri, 17 iunie, când evelii vor susține proba la matematică. Rezultatele examenului de Evaluare Națională 2020 se vor afișa pe data de 22 iunie. Începând cu a doua zi se vor putea depune contestațiile.
Subiectele examenului de Evaluare Naţională 2020 au fost concepute în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, respectând mai multe criterii:
Formulare clară a subiectelor: exprimarea trebuie să fie clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională
Nivel mediu de dificultate
Subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de 120 de minute
De asemenea, lucrările elevilor vor fi corectate de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate, în baza baremului elaborat în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Profesorii nu provin din aceleaşi școli ca elevii arondati centrului de evaluare respectiv. Nu în ultimul rând, dacă diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, rezultatul calculului fiind nota finală.