11 iun. 2020 | 07:29

Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi

Sănătate
Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi
Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că eliminarea elevilor care au temperatură mai mare de 37.3 reprezintă o acțiune discriminatorie. Anunțul vine cu doar cinci zile înainea începerii examenelor, această decizie fiind un punct de vedere formulat de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Săli de clasă dedicate elevilor cu temperaturi peste  37,3 °C

Propunerea a venit odată cu reînceperea școlilor pe data de 2 iunie, atunci când accesul în școli a fost interzis pentru 30 de elevi care prezentau temperatură mai mare de  37,3 °C. Acest lucru a creat revoltă în rândul Federației Părinților.

După cele întâmplate, Avocatul Poporului și-a expus părerea în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, suținând faptul că aceasă decizie este discriminatorie. Ca soluție, acesta a sugerat alocarea unor spații dedicate acestei categorii de elevi cu temperature mai mari decât cea admisă: “Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen”, a spus Renate Weber pentru EduPedu.ro.

Renate Weber a declarat că, “în opinia noastră, consecințele unei asemenea măsuri pot să fie dintre cele mai nedorite și chiar discriminatorii pentru unii dintre copii”. De asemenea, Avocatul Poporului a mai explicat că această decizie radicală și nefondată poate crea efecte covârșitoare asupra multor elevi.

Sursă poză: Inquam Photos/Octav Ganea

Faptul că sesiunea de examene se amână cu două săptămâni poate avea consecințe grave asupra psihicului acestora, fiind supuși unui stres suplimentar. Pe lângă dezamăgirea de a le fi respins accesul în sălile de examene, acești elevi vor avea subiecte diferite diferite față de restul colegilor, ceea ce ar duce la o altă discriminare.

E foarte simplu să spui că poți veni peste 2 săptămâni. În realitate, copiilor acestora li se ia o șansă. Nu e lipsit de importanță în ce condiții se susțin examenele, mai ales că această temperatură nu atestă sub nicio formă că persoana respectivă ar fi infectată.

Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”, a afirmat Avocatul Poporului, pentru Edupedu.ro.

Ce decizie a luat CNCD pe data de 10 iunie

În urma problemei sesizate de Avocatul Poporului, CNCD a decis ca eliminarea acestor elevi din examen este discriminatorie, motiv pentru care li se vor asigura săli special amenajate pentru ei.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis astăzi, 10 iunie 2020, că scoaterea din examen a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie. Decizia este un punct de vedere formulat la solicitarea Avocatului Poporului.

Eliminarea este discriminatorie pentru că elevii urmează să dea examen într-o altă sesiune, cu alte subiecte, după ce sunt supuși unui stres suplimentar, în condițiile în care la examen pot participa elevi cu temperatura mai mică dar care să aibă noul coronavirus și să fie asimptomatici sau cei care sunt eliminați să fi avut peste 37,3 din multe motive, altele decât că ar fi infectați, iar decizia de eliminare din prima sesiune nu este făcută pe baza unui certificat medical, au decis juriștii.
Metoda adecvată indicată de aceștia este includerea elevilor cu temperatură peste această limită într-o sală separate”, potrivit edupedu.ro.

În ceea ce privește siguranța profesorilor care ar trebui să-i asiste pe copii în aceste săli speciale, Weber a declarat că “Ministerul Educației trebuia să găsească o soluție la acest lucru. Poți să echipezi profesorul cu tot ceea ce este necesar ca să fii sigur că nu e nicio problemă, există camere de supraveghere, deci dacă vrei o soluție se găsește și la acest aspect”.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro