11 iun. 2020 | 07:29

Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi

Sănătate
Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi
Schimbări radicale cu puțin timp înainte de începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ce se întâmplă cu această categorie de elevi

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că eliminarea elevilor care au temperatură mai mare de 37.3 reprezintă o acțiune discriminatorie. Anunțul vine cu doar cinci zile înainea începerii examenelor, această decizie fiind un punct de vedere formulat de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Săli de clasă dedicate elevilor cu temperaturi peste  37,3 °C

Propunerea a venit odată cu reînceperea școlilor pe data de 2 iunie, atunci când accesul în școli a fost interzis pentru 30 de elevi care prezentau temperatură mai mare de  37,3 °C. Acest lucru a creat revoltă în rândul Federației Părinților.

După cele întâmplate, Avocatul Poporului și-a expus părerea în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, suținând faptul că aceasă decizie este discriminatorie. Ca soluție, acesta a sugerat alocarea unor spații dedicate acestei categorii de elevi cu temperature mai mari decât cea admisă: “Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen”, a spus Renate Weber pentru EduPedu.ro.

Renate Weber a declarat că, “în opinia noastră, consecințele unei asemenea măsuri pot să fie dintre cele mai nedorite și chiar discriminatorii pentru unii dintre copii”. De asemenea, Avocatul Poporului a mai explicat că această decizie radicală și nefondată poate crea efecte covârșitoare asupra multor elevi.

Sursă poză: Inquam Photos/Octav Ganea

Faptul că sesiunea de examene se amână cu două săptămâni poate avea consecințe grave asupra psihicului acestora, fiind supuși unui stres suplimentar. Pe lângă dezamăgirea de a le fi respins accesul în sălile de examene, acești elevi vor avea subiecte diferite diferite față de restul colegilor, ceea ce ar duce la o altă discriminare.

E foarte simplu să spui că poți veni peste 2 săptămâni. În realitate, copiilor acestora li se ia o șansă. Nu e lipsit de importanță în ce condiții se susțin examenele, mai ales că această temperatură nu atestă sub nicio formă că persoana respectivă ar fi infectată.

Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”, a afirmat Avocatul Poporului, pentru Edupedu.ro.

Ce decizie a luat CNCD pe data de 10 iunie

În urma problemei sesizate de Avocatul Poporului, CNCD a decis ca eliminarea acestor elevi din examen este discriminatorie, motiv pentru care li se vor asigura săli special amenajate pentru ei.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis astăzi, 10 iunie 2020, că scoaterea din examen a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie. Decizia este un punct de vedere formulat la solicitarea Avocatului Poporului.

Eliminarea este discriminatorie pentru că elevii urmează să dea examen într-o altă sesiune, cu alte subiecte, după ce sunt supuși unui stres suplimentar, în condițiile în care la examen pot participa elevi cu temperatura mai mică dar care să aibă noul coronavirus și să fie asimptomatici sau cei care sunt eliminați să fi avut peste 37,3 din multe motive, altele decât că ar fi infectați, iar decizia de eliminare din prima sesiune nu este făcută pe baza unui certificat medical, au decis juriștii.
Metoda adecvată indicată de aceștia este includerea elevilor cu temperatură peste această limită într-o sală separate”, potrivit edupedu.ro.

În ceea ce privește siguranța profesorilor care ar trebui să-i asiste pe copii în aceste săli speciale, Weber a declarat că “Ministerul Educației trebuia să găsească o soluție la acest lucru. Poți să echipezi profesorul cu tot ceea ce este necesar ca să fii sigur că nu e nicio problemă, există camere de supraveghere, deci dacă vrei o soluție se găsește și la acest aspect”.

PlaySport
AȘA ARATĂ iubita unui milionar român! La doar 27 de ani e plin de bani și s-a lăsat de sport
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă. „De trei zile arunc”
Cancan.ro
Cum se comportă, de fapt, Kate Middleton în spatele camerelor de luat vederi. Un fost angajat a spus adevărul gol-goluț!
Stirile PROTV
Șoferii pot reduce cu 25% consumul de carburant dacă renunță la un singur element din mașină. Sfatul util al experților
Romania TV
Cântăreață scuipată, înjurată și dată afară de la filmările pentru Paște: „Am trăit o experiență traumatizantă”
Capital.ro
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
EVZ.ro
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
Adevarul
Comorile satului ajuns pe fundul Lacului Cinciș. Românii erau uimiți de mulțimea vestigiilor antice VIDEO
BZI.ro
Spynews.ro
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ion Țiriac a văzut-o pe Simona Halep din nou pe teren și a dat verdictul
Digisport.ro
Actorul român care s-a căsătorit cu patru femei și a avut un copil din flori: „N-a zis nimeni că suntem călugări”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
EVZ.ro
Prietenii lui Naomy cer ajutor disperat pentru repatrierea cântăreței! Cunoscuta blondă a murit ieri, la 47 de ani, în urma unui AVC / FOTO
Spynews
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
Capital.ro
Horoscop 21 aprilie 2024. Racii au un moment de sinceritate profundă, Balanţele fac o schimbare
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
2.000 de lei în PLUS la PENSIE! Sute de mii de seniori beneficiază
Mediaflux
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro