Ce subiecte au picat la BAC la matematică în ultimii ani și ce ar trebui să știe elevii înainte de proba scrisă de la această disciplină. După proba scrisă de la Limba și Literatura Română, urmează examenul la matematică, mâine pe 21 iunie. În ultimii ani, subiectele la matematică au fost din ce în ce mai complexe. Proba scrisă la matematică a fost considerată marea provocare a examenelor de Bacalaureat în toți anii. Vom încerca în cele ce urmează să trecem în revistă cam ce subiecte au picat la BAC la matematică în ultimii ani.
Proba scrisă la matematică în ultimii ani
Conform Ministerului Educației, pentru proba scris la matematică sunt încadrați elevii claselor a XII-a de la profill real sau tehnologic. În această categorie, și în 2022, se vor încadra elevii claselor terminale de liceu, după cum urmează:
- filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică
- filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale
- filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare
Deși au fost și sunt încadrați în aceste categorii, subiectele la proba scrisă la matematică pentru examenele de Bacaluareat au fost diferite, în funcție de filieră și specializare. Toate subiectele, trei la număr, fiecare cu câte 3 subpuncte, minim, au fost notate cu câte 30 de puncte fiecare.
Ce subiecte au picat la BAC la matematică în ultimii ani. Exercițiile cele mai dificile
Așa cum spuneam mai devreme, în funcție de filiera și specializarea aleasă de elevii claselor a XII-a, subiectele la proba scrisă la matematică a variat, în funcție de acești parametri. Așa se face că, de exemplu, pentru cei de la mate-info subiectele au avut o mai mare complexitate, față de cele de la profilul științele naturii sau pedagogic. Ca și în acest an, la examenele din anii trecuți, au avut de rezolvat, așa cum spuneam, trei subiecte, după cum urmează:
- La primul subiect, în anii trecuți au fost cel puțin șase exerciții de rezolvat, fiecare notat cu câte 5 puncte fiecare.
- La cel de-al doilea subiect au fost date două probleme, cu câte trei cerințe cel puțin. Rezolvarea corectă a celor trei cerințe era punctată cu câte 5 puncte, astfel încât să se ajungă la un punctaj maxim de 30 de puncte.
- În cazul celui de-al treilea subiect, în anii trecuți candidații aveau de rezolvat alte două probleme, tot cu câte trei cerințe. Notarea fiind exact la fel ca și în cazul celui de-al doilea subiect.
Ce se întâmplă dacă pici proba scrisă la matematică în prima sesiune?
În cazul în care într-o primă sesiune a examenelor de Bacalaureat un candidat pică la proba scrisă la matematică, va putea să intre în sesiunea a doua, cea din toamnă. Astfel candidatul va susține examenul doar la respectiva materie. În cererea de înscriere candidatul va putea solicita să-i fie recunoscute notele la celelalte două materii. Doar dacă s-au obținut media minimă de trecere, și anume media 6.
De câte ori poate un elev examenul de Bacalaureat
În conformitate cu reglementările Ministerului Educației, un candidat nepromovat la o primă sesiune de BAC, poate repeta, fără a i se percepe o taxă, de două ori examenele.
Ulterior, conform acelorași reglementări, candidaților li se va percep o taxă pentru intrarea la o nouă sesiune de BAC. Mai jos vă prezentăm și calendarul pentru sesiunea de toamnă la exmanele de Bacalaureat 2022.
Calendarul examenelor de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
- 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe,
- 16 august 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă,
- 17 august 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă,
- 18 august 2022 Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă,
- 19 august 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă,
- 22 – 23 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A,
- 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B,
- 25 august 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D,
- 26 și 29 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C,
- 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00),
- 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor,
- 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale.