17 nov. 2021 | 17:56

Ce studii are Marcel Ciolacu, de fapt. Rușinea majoră trăită la doctorat

Politică
Ce studii are Marcel Ciolacu, de fapt. Rușinea majoră trăită la doctorat
Există controverse cu privire la doctoratul lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, ajuns la vârsta de 53 de ani, a avut o ascensiune rapidă în primul eșalon politic românesc. Ascensiunea sa începea odată cu declinul lui Liviu Dragnea și a fostului premier Viorica Dăncilă. După demiterea acesteia din funcția de președinte al PSD, astăzi Ciolacu are toate șansele să devină premierul României. Dar în jurul politicianului planează mai multe controverse, inclusiv cele legate de studiile sale superioare.

Ascensiunea lui Marcel Ciolacu în politica românească

La îneputul anilor 90 Marcel Ciolacu intra în rândurile PSD, având mai multe funcții de-a lungul timpului. Între 1996 și 2000 Marcel Ciolacu a deținut funcția de președinte al Organizației de Tineret PSD, iar între 2008 și 2012 a fost viceprimarul orașului Buzău. De profesie jurist, controversele în jurul studiilor actualului lider PSD au început odată cu scandalul din jurul Colegiului Național de Apărare din București, despre care presa vremii spunea că este o adevărată fabrică de diplome pentru politicienii români.

Pentru început trebuie să spunem că a devenit jurist, după ce a aboslvit în 1995 Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București. Diploma emisă de  Colegiul Național de Apărare din București avea să-i parvină după ce în perioada 2008-2009 absolvea cursurile instituției. Un an mai târziu Marcel Ciolacu merge la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, unde ia un masterat în managementul sectorului public.

Noul lider PSD face parte din grupul semnatarilor petiției de demitere a lui Liviu Dragnea, după ce acesta era acuzat de corupție în mai multe dosare DNA, preluând funcția de președinte al Camerei Deputaților în mai 2019, funcție în care a stat până în decembrie 2020. Tot Marcel Ciolacu este el care o convingea pe Viorica Dăncilă în 2019 să renunțe la șefia PSD, după înfrângerea din alegerile prezidențiale.

Controversa exmatriculării de la  Academia Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”

Deși din punctul lui Marcel Ciolacu, doctoratul în cadrul ANIMV nu mai era o urgență pentru el, există totuși controversa și suspiciunea asupra acestui episod din viața sa. Au existat voci, inclusiv în cadrul PSD, care l-ar fi catalogat ca om al serviciilor secrete, cu toate că Marcel Ciolacu nega acest aspect. Confirmarea prezenței sale în cadrul ANIMV, cât și exmatricularea sa, era dată de Biroul de Presă al SRI, în care erau stipulate următoarele:

”(…) a fost studentul școlii doctorale din cadrul ANIMV între anii 2013 – 2019; nu a finalizat studiile universitare de doctorat întrucât nu a depus cerere de prelungire a perioadei de grație pentru anul universitar 2019 – 2020.”

Cu toate că era exmatriculat, Marcel Ciolacu era semnatarul unei lucrări de doctorat, sub îndrumarea științifică a profesorului universitar Ioan Deac, cu titlul „Controlul parlamentar din perspectiva securității naționale”. Ca și în cazul fostului lider Victor Ponta acuzat de plagiat la lucrarea de doctorat, și ca urmare i se retrăgea titulatura, și Marcel Ciolacu este semnatarul unei lucrări de doctorat, dar fără tilul aferent.

Astăzi Marcel Ciolacu ar putea deveni premeriul României

După preluarea președenției PSD, își forma o nouă echipă de conducere, avându-i alături pe Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și alți câțiva membri importanți din PSD, anunțând o restructurare a partidului, atât ca ideologie și program politic, cât și ca imagine, dând vina pe vechea conducere, în frunte cu Liviu Dragnea, de corupție și de distrugerea imaginii partidului.

În 2020, la alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu și PSD câștiga cu un procent zdrobitor în cele două camere în fața PNL și a celorlalte formațiuni. Cu toate astea decizia șocantă a noului lider PSD era de a rămâne în opoziție.

Astăzi, la aproape un an de la alegeri, Marcel Ciolacu este în poziția de forță în negocierile cu PNL și Florin Cîțu pentru formarea unui nou guvern, alături de UMDR. La finalul aecstei zile, în Consiliul Național Politic al PSD, Marcel Ciolacu a mai repurtat o victorie, devenind singura nominalizare, cu majoritate de voturi, pentru funcția de Prim-Ministru al României. Tot astăzi  Marcel Ciolacu declara, la finalul votului, că „E logic din moment ce PSD a câştigat alegerile să cerem ca primul premier să fie de la PSD”.

Rămâne să vedem dacă PNL și Klaus Iohannis vor fi de acord cu acest lucru, având în vedere că acordul dintre cele două partide prevede rotația primului ministru odată la doi ani, iar PSD este îndreptățit să propună primul în această situație.