Ce știe Google despre tine. Cum vezi asta și cum poti opri spionarea

Autor: Andrei Simion - 07:17, 29 oct. 2018
Dacă ai trecut de etapa în care ți-ai descărcat datele de pe Facebook, e bine să știi că poți să afli și tot ce știe Google despre tine, prin mijloace similare.

Din momentul în care ți-ai făcut un cont pe Gmail, YouTube sau Google Drive, cea mai mare parte a activității tale online este înregistrată în detaliu. Dacă folosești Chrome și te-i autentificat cu un cont Google, situația este extrapolată. Fiecare click dat, fiecare adresă tastată, fiecare parolă introdusă, fiecare reclamă pe care ai accesat-o, toate sunt salvate de către gigantul din Mountain View pentru a putea fi accesate ulterior cu ușurință și, nu în ultimul rând, pentru a fi monetizate. Multe dintre ele sunt folosite și pentru personalizare reclamelor pe care le vedeți pe diverse site-uri. Poți spune și că sunt folosite de autorități în diverse circumstanțe, dar acel scenariu nu are legătură doar cu Google, ci și cu Microsoft, operatorul de internet și nu numai.

Google este o instituție care a devenit sinonimă cu internetul, dar cel mai mare avantaj al său este separarea tuturor serviciilor pe care le oferă, pentru a fi mai ușor de înțeles. Pornind de la această premisă, ai la dispoziție cinci pagini web pe care le poți accesa pentru a avea o viziune de ansamblu asupra informațiilor pe care le ai stocate online. Ideal ar fi să le accesezi pe toate măcar o dată, pentru a înțelege exact cu ce se ocupă.

  • Google Security – Oferă toate detaliile de securitate aferente contului tău Google, inclusiv unde a fost folosit ultima oară și de pe ce dispozitiv.
  • Google Dashboard – Întreaga ta activitate desfășurată prin intermediul serviciilor Google este disponibilă aici, începând cu programările din calendarul online al companiei și terminând cu contactele salvate în Gmail. Lista este exhaustivă.
  • Google Ads – Reclamele ce îți sunt afișate online de către Google, aproape de fiecare dată, sunt personalizate în funcție de link-urile pe care le accesezi și reclamele pe care le-ai accesat în trecut. Aici găsești toate aceste informații.
  • Web & App Activity – Tot istoricul online este disponibil aici, de la un clip pe YouTube vizionat, o căutare pe Google sau o postare pe Facebook. Această listă s-ar putea să te sperie un pic, dar te ajută să vezi dacă altcineva îți utilizează contul.
  • Location History – Printr-o varietate foarte mare de surse de informare, Google știe cu precizie destul de mare pe unde îți desfășori activitatea. În plus, tot istoricul acelor locații este salvat online pentru o analiză ulterioră. Ține doar de tine cum vei folosi aceste informații.

Cum poți afla tot ce știe Google pe telefonul tău Android

Posesorii de telefoane Android pot afla câte aplicații au instalat, pe câte smartphone-uri și-au introdus contul sau un istoric al tuturor comenzilor vocale.

Toate comenzile vocale date prin Google Now sau prin ceasurile cu Android Wear au fost înregistrate și sunt stocate în serverele Google.

Acest lucru ar putea să-i sperie pe utilizatorii care nu au citit până la capăt termenele și condițiile, adică aproape pe toți posesorii de aparte Android.

Pe lângă asta, există istoricul locurilor în care a fost utilizatorul, numărul de fotografii sincronizate cu aplicația Photos, numărul de locuri în care a fost introdus contul pe browser-ul Chrome și numărul total de conversații din Gmail.

Cei de la Google oferă un site care are menirea de a-i învăța pe utilizatori totul despre securitatea și confidențialitatea în online.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI