Ce spunea Einstein despre Dumnezeu. Teoria lui despre evrei și mântuire

Ce spunea Einstein despre Dumnezeu. Teoria lui despre evrei și mântuire

O epistolă redactată de mână de Albert Einstein, una în care fizicianul și-a expus concepția despre Dumnezeu, despre religie și sensul vieții, având o valoare între 1 şi 1,5 milioane de dolari, a fost scoasă la licitație în New York, la începutul lunii decembrie 2018.

Einstein respinge orice credință religioasă în scrisoarea sa

În această scrisoare care datează din 1954, redactată în limba germană și adresată filosofului Eric Gutkind, reputatul fizician al secolului XX, evreu la origine și care a părăsit Germania după ascensiunea lui Hitler, respinge orice credință religioasă.

‘”Cuvântul ‘Dumnezeu’ nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive”, nota Einstein de la Universitatea din Princeton, New Jersey, chiar cu un an înaintea morţii sale, din aprilie 1955.

”Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, a mai adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi o jumătate adresată filosofului german.

Menționăm că ultima licitație în urma căreia această scrisoare a fost vândută a fost organizată în urmă cu 12 ani și a fost adjudecată de un colecționar privat în schimbul sumei de 404.000 de dolari, a precizat Christie’s.

”Aceasta este una dintre cele mai categorice declaraţii din cadrul dezbaterii ştiinţă contra religie”, a precizat pentru AFP Peter Klarnet, specialist în cărţi şi manuscrise al Christie’s.

De asemenea, în epistola sa, autorul teoriei relativității, care s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, nu cruță nici iudaismul.

Ce spune Eistein despre religia iudaică

”Pentru mine, religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive”, a notat el.

”Iar poporul evreu, căruia îi aparţin cu mândrie şi în a cărui mentalitate mă simt profund înrădăcinat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de cea a altor persoane. Ţinând cont de experienţa mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic ‘ales’ la aceştia”.

Menționăm că valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim pentru suma de 1,56 milioane de dolari, prețul inițial fiind estimat la între 5.000 şi 8.000 de dolari.

„Dacă scrisorile şi manuscrisele lui Einstein sunt apariţii regulate la vânzările prin licitaţie, rare sunt cele care au o mare importanţă sau semnificaţie”, a explicat Klarnet.

Așadar, epistola care a fost pusă la vânzare în decembrie 2018 la New York la data de 4 decembrie este, după opinia specialistului, de o importanță ”similară cu cea a scrisorii pe care Einstein a trimis-o (preşedintelui SUA) Franklin D. Roosevelt în 1939 prin care l-a avertizat pe acesta cu privire la eforturile germane de producere a unei bombe” atomice. Christie’s a vândut-o și pe aceea în 2002 contra sumei de două milioane de dolari.

În luna martie 2018, o scrisoare a lui Albert Einstein a fost vândută contra sumei de 103.700 de dolari (circa 83.500 euro) la Ierusalim în cadrul unui eveniment organizat de casa de licitaţii Winner’s.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI