Deși campania de vaccinare anti-covid este în plină desfășurare, controversele nu încetează să apară. Atât la nivel mondial, cât și în România, au fost anunțate cazuri de infectare și după vaccinare. Specialiștii avertizează că există posibilitatea ca acest lucru se se întâmple, dar după apariția imunizării șansele de infectare scad. În același timp, celebrul oftalmolog, Monica Pop, face noi dezvăluiri.
Informațiile de ultimă oră scot la iveală multe necunoscute când vine vorba de eficacitatea vaccinului anti-covid existent pe piață. Au apărut informații în spațiul public despre infectări ale unor pacienți deja vaccinați, iar întrebarea cum este posibil este pertinentă.
Marea majoritate a specialiștilor, inclusiv cei români, spun că efectele vaccinului se văd de-abia după 14-15 zile, când apare imunizarea ca efect al vaccinării. Cu toate astea, așa cum declara recent și medicul Monica Pop, există șansa ca, deși vaccinați, unii pacienți să facă o formă mai ușoară a infecției.
Într-un interviu acordat jurnalistului Cristi Brancu, medicul a readus în discuție acest aspect. Monica Pop a accentuat ideea că vaccinul poate încetini infecția, dar nu o exclude.
”În primul rând, vreau să știe toată lumea un lucru. Și anume, că vaccinul nu oprește boala dar face pe cel care este vaccinat ca, dacă se contaminează, să facă o formă mai ușoară. Iar cine a spus că vaccinul oprește boala spune un neadevăr.
Nu aș vrea niciodată ca oamenii din țara asta să fie dezinformați pentru că dezinformarea duce la lipsă de credibilitate și la nimic bun. Să fie foarte clar că cel puțin deocamdată, vaccinul nu oprește pandemia. Vor fi mai puține cazuri grave iar asta este un lucru extraordinar. Vaccinurile sunt un lucru necesar, au salvat umanitatea, asta să fie clar!”, i-a dezvăluit Monica Pop lui Cristi Brancu.
Unul din cazurile reale de infectare cu coronavirus după vaccinarea anti-covid este cel al fostului manager de la Spitalul de boli infecțioase din Iași. Medicul Carmen Dorobăț, a povestit despre acest lucru, la finele anului trecut, declarând:
”Am făcut un drum săptămâna trecută la București. Niciuna dintre persoanele cu care am intrat în contact nu era suspectă de COVID 19. Nu am luat infecția din spital pentru că în spital știu să mă protejez. Dar iată că euforia sărbătorilor ne face uneori să și greșim. Deși m-am protejat mereu, nu știu cum de s-a întâmplat.
Înainte de vaccin aveam test negativ. Anticorpii protectori dați de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecția a apărut după vaccinare, imediat.”, a declarat medicul Carmen Dorobăț.