România, stat european, a aderat la directivele Uniunii Europene de emitere de noi carduri de identitate electronice. Cardurile de identitate electronice vin cu o îmbunătățire a securității datelor personale, dar și cu câteva completări. Nici nu au fost lansate și deja există polemici pe baza acestora, mulți legându-se de folosirea cuvântului „Gen”. Mai în glumă, mai în serios, celebrul Marian Godină a comentat și el acest aspect.
Începând cu 2 august 2021, România a început emiterea cărților de identitate electronice (eID) „în conformitate cu reglementările Parlamentului UE și ale Consiliului privind securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE și a documentelor de ședere”.
Lansarea oficială a avut loc la Cluj Napoca, în prezența Ministrului de Interne, și reprezentaților autorității locale, în frunte cu Emil Boc, primarul orașului.
În prezent, cardurile de identitate electronice sunt produse numai în București. Autoritățile locale se așteaptă să emită peste 5.000 de cărți eID în acest an. În același timp își propun să înlocuiască actele de identitate actuale cu cardurile de identitate electronice până în august 2031.
Prezent la lansarea oficială a noilor carduri, ministrul Lucian Bode a accentuat în discursul său noile sisteme de securitate cu privire la datele personale regăsite în cardurile de identitate electronice.
„Vorbim despre două faze. În prima fază, care estimăm că va dura cinci, șase luni, va fi emisă prima carte de identitate electronică, iar cărțile eID vor fi introduse treptat celor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și copiilor cu vârsta de până la 14 ani.
În această fază, vom testa modul în care este utilizată cartea de identitate electronică și modul în care infrastructura îndeplinește cerințele tehnice ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Ca pregătire pentru a doua fază a proiectului pilot, guvernul român va evalua nevoile de producție ale eID-urilor și va începe să emită ID-urile bazate pe cip la nivel național.
Nici nu au fost emise bine cardurile de identitate electronice, că au și apărut polemici. Multe dintre ele au legătură cu folosirea cuvântului „Gen” regăsit pe noile eID-uri.
Deși multe dintre ele cu iz ironic, au generat discuții aprinse pe rețelele de socializare. Printre cei care au decis să comenteze, cu umor, a fost și Marian Godină.
Într-o postare personală pe contul său de Facebook, Marian Godină vorbește de modul în care este folosit, în mod curent, cuvântul de generațiile tinere.
”Văd că mulți se arată deranjați de folosirea termenului „GEN” în noua carte de identitate electronică.
Pe mine cel mai tare mă deranjează cuvântul ăsta atunci când îl aud folosit de generația de tineri, chiar de copii, total aiurea, la finalul unor fraze sau propoziții, gen.”, scrie Marian Godină pe Facebook.
Identificarea electronică (eID) este o soluție digitală și o metodă preferată pentru dovada identității cetățenilor. Soluția oferă o securitate mai mare și previne furtul de identitate.
Cardurile electronice de identitate pot fi utilizate pentru a accesa serviciile furnizate de autoritățile guvernamentale, bănci sau alte instituții.
În afară de autentificarea online, multe servicii de identitate electronică înlocuiesc semnătura manuală cu una digitală care ar putea fi utilizată pentru semnarea documentelor online.
„Toate organizațiile care furnizează servicii digitale publice într-un stat membru al UE acceptă identificarea electronică de la toate statele membre ale UE.
eIDAS reprezintă serviciile electronice de identificare, autentificare și încredere. eIDAS asigură că interacțiunile electronice între companii sunt mai sigure, mai rapide și mai eficiente.”, conform Regulamentului UE privind serviciile de identificare electronică și de încredere (eIDAS).
Potrivit unei publicații a Comisiei Europene (CE), alte șase țări europene care au implementat cardurile de identitate electronice în cadrul Regulamentului eIDAS sunt:
Cardurile românești oferă titularilor acces la servicii naționale și europene și „asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice”, adaugă Lucian Bode.
Rămâne încă neclar dacă noile carduri eID se aliniază în totalitate cerințelor Regulamentului eIDAS emis de Uniunea Europeană.