Următorul oraș în care se vor emite buletinele electronice, după Cluj. Pentru ce va putea fi folosit noul card de identitate

Următorul oraș în care se vor emite buletinele electronice, după Cluj. Pentru ce va putea fi folosit noul card de identitate
Următorul oraș în care se vor emite buletinele electronice, după Cluj

În timp, noul card electronic va înlocui actuala carte de identitate. De exemplu, cardul ar putea fi folosit pentru accesarea digitală a diplomelor, pentru emiterea actelor digitale de stare civilă sau a carnetului de conducere, spune Cătălin Giulescu.

Noile buletine electronice

Cătălin Giulescu este chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor. Acesta a fost întrebat când va fi posibil ca noul card să ajungă și în București. Răspunsul lui a fost că peste 12 luni, noul card de identitate ar putea ajunge în București, iar până în 2022 să fie generalizat la nivelul țării.

„În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetăţenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii ţări. Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii ţări”.

„Cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conţinute diverse informaţii, astfel încât fiecare cetăţean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administraţiei publice şi nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-şi poată asuma şi să poată semna anumite cereri, declaraţii pe care le formulează”, a spus pentru Digi24, Cătălin Giulescu, chestor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Noul card de identitate va deține un cip

Noua carte de identitate va avea și un cip care conține informații pe ambele fețe. Pe verso, se vor regăsi următoarele: domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic și zona cip.

Pe partea din față se vor regăsi: denumirea statului eminent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului, cetățenia, data nașterii, codul numeri personal, numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului și imaginea facială a titularului.

Cartea electronică de identitate românească conţine toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

Opțional, doar la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de ce vârstă are copilul. De asemenea, este de precizat faptul că, persoanele care nu doresc o carte de identitate cu cip, ci una simplă, nu vor putea călători în străinătate pe baza ei ca până în prezent.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI