10 instituţii din România sunt autorizate să pună pe autovehicule girofaruri cu lumină albastră. Astfel, pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de frontieră, Serviciul de ambulanţă, Serviciul de medicină legală, Protecţia civilă, Ministerul Apărării Naţionale, unităţile speciale ale SRI şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei.
Aceste 10 instituții au voie să folosească girofarul albastru pe mașini atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni urgente. Ce trebuie să facă șoferii în momentul în care observă culoarea albastră în trafic? Trebuie să acorde prioritate sau nu? Iată ce spune legea din Codul Rutier.
Codul Rutier are prevederi foarte clare cu privire la respectarea semnalelor acustice şi luminoase emise de girofarurile montate pe maşinile de intervenţie sau aflate în misiuni urgente. Dacă la vederea unui girofar roşu, conducătorii auto sunt obligaţi să oprească în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea drumului, lumina albastră nu îi obligă pe şoferi să oprească, dar trebuie să acorde prioritate de trecere.
Potrivit Legislației Rutiere, lumina roşie este întâlnită pe maşinile de Poliţie şi Pompieri, fiind singurele în cazul cărora şoferii sunt obligaţi să oprească, pentru a le permite trecerea. Girofarurile cu lumină albastră sunt montate pe vehicule ce aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, Serviciului de ambulanţă sau Medicină legală, Protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei. Totuși, măsura este valabilă doar dacă mașinile se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.
Un alt aspect pe care trebuie să-l reții este că șoferii autovehiculelor cu regim prioritar pot încalcă regulile de viteză sau alte reguli (cum ar fi depășirea), cu excepția regulilor referitoare la calea ferată. În calitate de conducător auto, atunci când se apropie de tine un autovehicul cu semnalele albastre în funcțiune și cu semnalele sonore pornite, ești obligat să reduci viteza, să eliberezi banda sau să circuli cât mai pe dreapta, dacă te afli pe un drum cu o singură bandă. În intersecții, ești obligat să îi acorzi prioritate. Doar în anumite situații, pentru a facilita trecerea autovehiculului, trebuie să oprești imediat.
Este strict interzis să circuli în spatele unei mașini aflate într-o misiune specială, cu girofarul albastru, sau să intercalezi o coloană cu regim prioritar. Poți depăși o astfel de coloană doar dacă șoferul semnalizează acest lucru.