Datele recente arată un număr mare de români care, fie au renunțat la vaccinare, fie și-au amânat programările. Motivul este controversa din jurul vaccinului AstraZeneca și a informațiilor despre efectele secundare severe ale acestuia. Într-o intervenție avută ieri, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de încredere românilor, în raport cu situația creată.
Informațiile din spațiul public din ultima vreme, referitoarere la vaccinul AstraZeneca, a creat panică în rândul românilor programați în etapa a treia de vaccinare. Deși nu au fost confrimate concret de EMA, datele au arătat cazuri de efecte secundare severe, posibile, în urma vaccinării.
Mulți români, fie au renunțat la programare, fie au amânat-o până la momentul la care în centrele de vaccinare se regăsesc celelalte două vaccinuri, Pfizer și Moderna. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a încercat ieri să transmit un mesaj de siguranță și garantare a vaccinului.
”Un al doilea subiect la care o să mă refer pe scurt este situația epidemiologică actuală. Ne confruntăm din nou, din păcate, cu o etapă de creștere, vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic. Avem o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de terapie intensivă. Singurele metode care au fost dovedite științific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație.
Până când vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui să luăm măsuri punctuale, măsuri aplicate acolo unde situația epidemiologică o impune, pentru a slăbi presiunea de pe spitale. Dragi români, haideți să rămânem vigilenți și prudenți, iar în felul acesta să îi ajutăm, de fapt, pe cei dragi!”, a declarat Klaus Iohannis.
Deși autoritățile române care se ocupă de campania de vaccinare anunțau carantinarea unui lot de vaccin AstraZeneca, se continuă vaccinarea și cu acest vaccin. CNCAV dădea garanții că datele nu sunt încă certificate de EMA, și că se va merge în continuare cu vaccinarea.
Reamintim că în urmă cu câteva zile Italia era prima țară care anunța sistarea vaccinării cu AstraZeneca. Decizia venea după apariția unor cazuri, posibil de efecte secundare, în care pacienți vaccinați ar fi decedat.
Pe 15 martie, Germania, Franța și Italia au declarat că vor sista vacinările cu vaccinul AstraZeneca. Decizia venbea după ce mai multe țări au raportat posibile efecte secundare grave, aruncând în dezordine campania de vaccinare deja în luptă a Europei.
Danemarca și Norvegia au încetat să mai vaccineze săptămâna trecută după ce au raportat cazuri izolate de sângerare, cheaguri de sânge și un număr mic de trombocite. Islanda și Bulgaria au urmat exemplul, iar Irlanda și Olanda au anunțat suspendări duminică. Spania va înceta să utilizeze vaccinul timp de cel puțin 15 zile, a raportat radio Cadena Ser, citând surse nenumite.
Mișcările din Europa au accentuat îngrijorările cu privire la folosirea vaccinului AstraZeneca în regiune.
Germania avertiza săptămâna trecută că se confruntă cu un al treilea val de infecții. Italia anunța intensificarea restricțiilor. În acelai timp spitalele din regiunea Paris sunt aproape de a fi supraîncărcate.
Ministrul german al Sănătății germane, Jens Spahn, a declarat că, deși riscul de formare a cheagurilor de sânge era scăzut, nu ar putea fi exclus. „Aceasta este o decizie profesională, nu una politică„, declara Spahn, adăugând că urmează o recomandare a Institutului Paul Ehrlich, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania.