Ce șpagă a luat un polițist de vamă pentru a trece migranți transportați ilegal în România

de: Ștefan R. Apostol
22 02. 2022

Fenomenul migranților ilegali cre intră în România, sau care doar tranzitează țara noastră a luat amploare în ultimii ani. Fie au fost prinși în încercarea de a trece cu barca, fie înghesuiți în mijloace de transport, majoritatea au fost deportați în țările de origine. În aceeași măsură și cazurile de corupție la vămi au crescut, fiind prinși angajați corupți. Un astfel de caz a fost recent dezvăluit de cei de la DIICOT.

În 2021 numărul migranților ilegali s-a dublat

Din păcate, fenomenul a luat amploare, iar autoritățile spun că, deși s-au luat măsuri aspre, cu toate astea mulți reușesc, pe diferită căi, să intre pe teritoriul României. Conform unor date recente, în 2021 numărul celor prinși ilegal s-a dublat față de anul 2020.

În anul care tocmai s-a încheiat autoritățile au întreprins nu mai puțin de 74.683 de astfel de operațiuni, dublu în raport cu anul 2020, când au avut loc doar 34.932 de operațiuni. Mulți dintre cei prinși veneau dinspre Serbia, Croația și chiar Ungaria, cu destinația România, spun oficialii Poliției de Frontieră.

Reprezentanții Poliției de Frontieră Timiș spun că în 2021 au intrat în România aproximativ 11.000 de migranți ilegali, mai exact prin zonele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.Numărulr ecord, însă,avea să fie pe final de an, când au fost înregistrați peste 12.000 de migranți ilegali.

Tot aici, în zona Timiș, procurorii DIICOT aveau să scoată la lumină o adevărată rețea, condusă de un Comisar șef la Poliția de frontieră din județ, pe numele căruia a fost demarat un dosar penal, alături dealte două persoane, care ar protejat filierele de trafic și îi avertiza pe traficanți când urmau să se facă controale.

DIICOT scoate la iveală o nouă rețea la Nădlac

Nici în 2022 fenomenul nu a fost stopat, ca urmare procurorii DIICOT au fost cu ochii pe ce se întâmplă la punctele de intrare în țară. Așa se face că, astăzi, DIICOT a anunțat printr-un comunicat oficial destructurarea unei noi rețele în zona punctului de intrare în țară Nădlac II.

„În continuarea activităţilor de urmărire penală vizând destructurarea unui grup infracţional organizat cu caracter transfrontalier specializat în traficul de migranţi, în cursul anului 2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul B.C.C.C.O. Alba Iulia, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Biroul Trafic de Migranţi şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au reuşit identificarea a 5 persoane implicate în activitatea infracţională.

Faţă de aceste persoane a fost luată măsura reţinerii şi au fost formulate propuneri de luarea a unor măsuri preventive”, a anunţat, marţi, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

„A primit suma de 8.500 euro”

În urma anchetei DIICOT, s-a constatat că polițistul de frontieră, care lucra în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, ar fi primit în perioada lunilor martie și aprilie 2017, nu mai puțin de 8.500 de euro de la cei care se ocupau de traficul ilegal de persoane.

„(..) în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, cu atribuții de control pe linia traficului de migranți, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracțional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranți în punctul de frontieră Nădlac II cu direcția ieșire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuțiilor de serviciu.”, se mai precizează în comunicat.

În cazul celor implicați, procurorii au dispus arestarea preventivă, unul sub control judiciar, și alți 3 cercetați în arest la domiciliu.