Ce soluție a găsit un inginer român ca să scape de facturile mari la gaze? Ar putea la fel de bine să fie una dintre legile naturii următoarea afirmație. Pe măsură ce temperaturile exterioare scad, facturile la electricitate cresc. În cea mai mare parte a țării, este nevoie de multă energie pentru a vă menține casa caldă. Mai ales în timpul celor mai reci luni ale anului, motiv pentru care merită să vă izolați casa împotriva intemperiilor. Dar, cum românul este cunoscut pentru ingenuozitate, există și alte metode. De exemplu, am aflat despre ce soluție a găsit un inginer român ca să scape de facturile mari la gaze. Inventivul inginer spune că poți face „70% economiei” la factura de gaze.
Inginerul, originar din Baia Mare, a reușit prin inveția sa să facă o economie de până la 70%, sau cel puțin așa declară cei care au folosit la propriu inveția. Conform Observator, într-o comună din județul Maramureș, în primăria localității Mireșu Mare a fost instalat un sistem de încălzire care are un consum de gaz scăzut cu 48%.
Primarul localității spune că același sistem a fost implementat și la școala de aici, iar reducerea de consum a fost de peste 600 de metri cubi. Conform primarului, sistemul a ajutat și la menținerea unei temperaturi constante în toate sălile de clasă, mai ales atunci când afară erau până la – 21 de grade.
Cât despre sistem în sine, inginerul băimărean a montat un robinet care se blochează la o temperatură anume setată înainte. Datele spun că acest sistem poate oferi aceeași putere de încălzire la toate caloriferele legate în rețea şi asigură facturi mai mici. În același timp, costurile de amortizare a investiției se pot recupera în mai puțin de jumătate de an, spun cei care deja au folosit acest sistem.
Noi invenții de economisire a energiei apar tot mai des pe piață. Îîn mare parte toate sunt pentru a răspunde cererii utilizatorilor de energie din sectorul rezidențial. Majoritatea dintre noi suntem din ce în ce mai conștienți de necesitatea de a fi mai eficienți. Unii sunt preocupați de mediu. Alții sunt preocupați de costuri. Iar altora le pasă de ambele.
Companiile inovează rapid pentru a răspunde acestor preocupări și pentru a aduce pe piață noi tehnologii de economisire a energiei. Iată o prezentare generală a celor mai bune tehnologii pentru reducerea consumului de energie în locuința dumneavoastră.
Ideale pentru urmărirea și controlul consumului de energie, hub-urile inteligente pentru casă oferă atât economii de energie, cât și confort. Conectați practic fiecare dispozitiv consumator de energie din casa dvs. pentru a automatiza și optimiza.
Programați-vă sistemul HVAC pentru a reduce consumul de energie la un nivel scăzut în timpul zilei, când sunteți la serviciu, apoi porniți-l din nou chiar înainte de a vă întoarce.
Setați-vă mașina de spălat vase să funcționeze noaptea, când energia este mai ieftină. Programați-vă televizorul să se oprească atunci când a stat inactiv o anumită perioadă de timp. Strategiile inteligente de economisire a energiei în casă includ automatizarea și personalizarea funcționării dispozitivelor dvs. pentru eficiență, comoditate și confort.
Conectarea și automatizarea aparatelor de bucătărie poate economisi timp, bani și energie. Gadgeturile de bucătărie inteligente de astăzi se conectează la sistemul de automatizare a casei dvs. pentru confort și economii.
Puteți comanda aparatului dumneavoastră de cafea să fie gata cu o băutură caldă atunci când vă treziți. Preîncălziți cuptorul în drum spre casă de la serviciu, astfel încât să fie gata pentru a pregăti cina. Optimizați temperaturile frigiderului și congelatorului pentru a minimiza consumul de energie.
În general, dispozitivele inteligente pentru casă care merită tind să se afle în bucătărie, deoarece acolo se consumă cea mai mare parte a energiei în casa dvs.
Umilul bec este un domeniu în care inovațiile de economisire a energiei au avut un efect masiv. Becurile LED vs. becurile CFL diferă în ceea ce privește tehnologia. În loc să încălzească un filament până când acesta se aprinde, becurile cu LED produc lumină din semiconductori.
Becurile cu LED utilizează cu 85% mai puțină energie și durează de 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale. Pentru a pune această cifră în perspectivă, până când majoritatea locuințelor vor fi trecut la tehnologia LED, în 2035, se vor economisi peste 569 TWh în fiecare an. Acest lucru este egal cu producția de energie a nouăzeci și două de centrale electrice de 1.000 MW.
Un termostat inteligent se conectează la hub-ul inteligent și la telefon, astfel încât îl puteți programa în funcție de preferințele personale și îl puteți controla de la distanță.
Termostatele inteligente de vârf folosesc învățarea automată pentru a detecta tiparele din casă și pentru a optimiza modul în care funcționează încălzitorul sau aparatul de aer condiționat, reglând cu adevărat sistemul de control al climatizării pentru a economisi energie.
Aceste dispozitive înregistrează date pe care le puteți utiliza pentru a determina tiparele de utilizare a energiei de încălzire și de aer condiționat.
Un alt domeniu de inovație în materie de tehnologie de economisire a energiei este cel al izolației. Unele opțiuni noi includ produse realizate cu materiale reciclate, cum ar fi denimul și sticla auto. Altele se concentrează pe surse regenerabile, cum ar fi bambusul și lâna de oaie.
Toate aceste câteva exemple ne-ar ajuta la a economisi bani când vine vorba de consumul electric sau chiar de gaze, fără niciun dubiu. Dar, se pare că nicuna dintre aceste soluții nu sunt la fel de ingenioase ca cea descoperită de un român, invenție despre care am disctuat în acest material.