Ce simți când mori, de fapt. Un doctor a explicat ultimele clipe: „Lucru care e traumatizant pentru familii”

Ce simți când mori, de fapt. Un doctor a explicat ultimele clipe: „Lucru care e traumatizant pentru familii”
Ce simți când mori, de fapt

Ce simți când mori, de fapt. Un doctor a explicat ultimele clipe. Moartea este evenimentul inevitabil, însă pare că misterul care planează asupra acestui fapt continuă să persiste. Un specialist din Marea Britanie, care se ocupă cu pacienți aflați în pragul morții, a încercat o explicație, în baza propriilor observațiile ale pacienților săi.

Explicațiile unui doctor despre ce simți atunci când mori

Deși se spune că moartea este singura certitudine din viața unui om, iată că acest fenomen este încă departe de a fi deslușit de oamenii de știință în întregime. Cum studiile asupra acestui fenomen natural sunt puține, unii dintre experți ai domeniului medical își publică propriile observații și analize cu privire la pacienții avuți.

Medicul, expert în îngrijire paliativă, pe nume Seamus Coyle, a transmis că moartea este un proces care începe cu aproximativ două săptămâni înainte ca inima să nu mai bată.

Seamus Coyle, cercetător emerit la Universitatea din Liverpool, a vorbit despre moarte, într-un articol publicat în The Conversation.

„Ca expert în îngrijire paliativă, cred că moartea e un adevărat proces care începe cu două săptămâni înainte să trecem în neființă. În tot acest timp, oamenii se simt din ce în ce mai puțin bine.

În general, se chinuie să meargă și devin mai obosiți, reușesc să stea treji pe perioade din ce în ce mai scurte. Spre finalul ultimelor zile de viață, capacitatea de a înghiți pastile sau mâncare și diverse băuturi eludează.

În acest moment spunem că persoanele „mor activ” și suntem de părere că mai au cam 2-3 zile de trăit. Cu toate acestea, o parte dintre ei vor trece prin această întreagă fază în decursul unei zile, în timp ce alții pot sta la răscruce chiar și o săptămână până să își dea ultima suflare, un lucru care e traumatizant pentru familii. Sunt diferite lucruri care se întâmplă, nu le putem prezice”, a declarat specialistul.

„Fiecare moarte e diferită”

Chiar dacă nu se știe cu exactitate ce se întâmplă atunci când o persoană moare, unele studii susțin că anumite chimicale sunt eliberate în creier, printre care și endorfinele, ce dau senzația de fericire, cunoscute și ca „hormonul fericirii”.

„Momentul propriu zis al morții este greu de descifrat, dar un studiu care este nepublicat deocamdată sugerează că, pe măsură ce oamenii se apropie de deces, numărul de hormoni ai stresului din corp crește.

Pentru oamenii cu cancer, poate și pentru alții, markerii inflamației cresc. Acestea sunt valorile care cresc atunci când corpul se luptă cu o infecție. În general, se pare că durerea oamenilor scade în timpul procesului.

Nu în ultimul rând, fiecare moarte e diferită și nu poți să prezici cine va avea o moarte liniștită. Cred că unii dintre cei pe care i-am văzut trecând în neființă nu au avut parte de hormonul fericirii.

Îmi vin în cap mulți tineri de care am avut grijă, spre exemplu, care nu au acceptat că sunt pe moarte. Aveau familii tinere, așa că nu s-au calmat niciodată pe parcursul procesului”, a mai trimis Seamus Coyle.