Ce simptom au noaptea cei infectați cu Omicron, de fapt. Ce au depistat specialiștii

de: Ștefan R. Apostol
13 12. 2021

Noua variantă de coronavirus Omicron a fost desemnată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind o variantă îngrijorătoare. Cel mai periculos aspect al unei infecții virale este gravitatea acesteia. Diferite organizații au atras atenția asupra transmisibilității noii variante. În timp ce un virus poate fi foarte transmisibil, virulența sa este cea care definește rata mortalității în rândul oamenilor.

Varianta Omicron este mult mai virulentă

Varianta Delta a făcut ravagii în întreaga lume. Nu numai că este extrem de infecțioasă, dar declanșează și simptome ușoare, moderate sau severe, de la febră mare, tuse persistentă până la dispnee, dureri în piept și niveluri scăzute de oxigen în sânge.

Mai sunt încă multe întrebări la care trebuie să se răspundă în timp ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă noua variantă omicron care se răspândește pe glob, dar, având în vedere că această variantă a apărut în mai multe zone, inclusiv România, există simptome la care ar trebui să fiți atenți.

Mii de cazuri de noua variantă Omicron a coronavirusului au fost detectate și în Marea Britanie, iar un număr mic de persoane ajung în spital. Deși este încă devreme în investigație, unii medici din Africa de Sud care au tratat cazuri au spus că simptomele par să fie diferite de cele la care mulți s-au așteptat cu varianta delta. Deși experții din domeniul sănătății au declarat că va dura săptămâni pentru a înțelege modul în care varianta poate afecta diagnosticarea, terapia și vaccinurile, iată ce știm până acum.

Simptomele noii variante COVID Omicron

Simptomele COVID legate de varianta omicron au fost descrise ca fiind „extrem de ușoare” de către medicii din Africa de Sud, care au tras primul semnal de alarmă cu privire la noua tulpină. Cele mai multe dintre noile cazuri din Africa de Sud au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Medicii notează că această grupă de vârstă prezintă în general simptome mai ușoare ale COVID-19 în orice caz. Ei avertizează însă că persoanele mai în vârstă infectate de noua variantă ar putea avea simptome mai severe.

„Am observat o creștere bruscă a numărului de cazuri în ultimele 10 zile. Până acum au fost în mare parte cazuri foarte ușoare, pacienții având simptome asemănătoare gripei: tuse uscată, febră, transpirații nocturne, multe dureri de corp”, a declarat Dr. Unben Pillay, medic generalist în provincia Gauteng, unde au fost raportate 81% din noile cazuri.

Noua tulpină are peste 30 de mutații în proteina Spike

Având în vedere că noua tulpină are peste 30 de mutații în proteina spike, ceea ce nu seamănă cu nicio altă tulpină anterioară, experții cred că poate scăpa imunității vaccinale, motiv pentru care se răspândește ca un foc de paie.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că cea mai nouă variantă a SARS-CoV-2 îi poate infecta cu ușurință pe cei care fie au contractat virusul mai devreme, fie au fost complet vaccinați. Agenția mondială de sănătate mai precizează că boala va fi mai ușoară în comparație cu varianta Delta.

Oamenii suferă de oboseală

La fel ca variantele anterioare, Omicron de COVID poate duce la oboseală sau epuizare extremă. O persoană se poate simți extenuată, poate experimenta o energie scăzută și poate avea o dorință puternică de a se odihni, ceea ce poate perturba activitățile zilnice. Cu toate acestea, este important de reținut că oboseala poate apărea și din alte motive și probleme de sănătate. Asigurați-vă că vă faceți un test pentru a confirma starea dumneavoastră.

Pacienții se plâng de „zgârieturi” în gât

Conform medicului sud-african, Angelique Coetzee, persoanele infectate cu Omicronul s-au plâns de „zgârieturi” în gât, mai degrabă decât de dureri în gât, ceea ce este neobișnuit. Deși cele două pot fi similare într-o anumită măsură, primul poate fi corelat mai mult cu iritarea gâtului, în timp ce al doilea este mai dureros.

Pacienții au febră ușoară care dispare de la sine

De la apariția noului coronavirus, febra ușoară până la moderată este unul dintre semnele revelatoare ale COVID-19. Dar, în timp ce febra provocată de tulpinile anterioare a avut un efect persistent asupra pacienților, varianta actuală induce o temperatură corporală ușoară care se ameliorează de la sine, conform specialiștilor.

Cei infectați cu Omicron au transpirații nocturne

Medicii care au urmărit simptomele celor infectați cu noua variantă au constatat că majoritatea au avut parte de transpirații nocturne, dar și tuse uscată și dureri în tot corpul, conform publicației BBC.