Momentul imunizării anti-Covid-19 afectează eficiența vaccinurilor? Potrivit unui studiu american efectuat recent, care vizează imunizarea anti-Covid-19, s-a constat că persoanele cărora li s-a administrat vaccinul într-o anumită perioadă a zilei ar avea mai mulți anticorpi. Elizabeth Klerman, coautoarea studiului, a explicat care sunt factorii care influențează acest lucru și cum s-a ajuns la această concluzie.
Un studiu relevant pentru lumea medicală a fost creat de cercetătorii americani pentru a investiga efectul vaccinurilor anti-Covid-19 asupra nivelurilor de anticorpi, în funcție de mai mulți factori, printre care, de momentul vaccinării, de tipul de vaccin (vaccinul cu ARNm Pfizer sau vaccinul adenoviral AstraZeneca), de vârstă, sex și numărul de zile post-vaccinare.
Rezultatele studiului la care au participat aproape 2200 de angajați din sistemul sanitar din Marea Britanie a fost publicat într-una din revistele de specialitate din Marea Britanie și reprezintă primul pas în demonstrarea importanței momentului de administrare a vaccinului SARS-CoV-2. Potrivit autorilor cercetării, persoanele de la care s-au prelevat probe de sânge după vaccinare au fost asimptomatice la momentul respectiv.
Astfel, s-a constatat că toate persoanele care s-au vaccinat după-amiază aveau mai mulți anticorpi decât cei vaccinați dimineața, chiar și la o perioadă de două, până la zece săptămâni. O altă descoperire, pe lângă factorul de timp care a influențat numărul anticorpilor, este aceea că femeile și tinerii vaccinați cu Pfizer aveau, de asemenea, mai mulți anticorpi.
Aceasta nu este prima dată când un studiu științific a demonstrat importanța momentului în care un tratament sau vaccin este administrat. Potrivit specialiștilor, acest efect este datorat ritmului circadian, care reglează multe funcții fiziologice, inclusiv răspunsul imun.
De exemplu, studiile au arătat, de asemenea, că anumite chimioterapii acționează mai eficient împotriva celulelor canceroase, limitând în același timp toxicitatea acestora dacă sunt efectuate în anumite momente ale zilei.
„Testările au arătat că administrarea unor agenți chimioterapeutici la un anumit moment al zilei vizează în mod eficient celulele canceroase, dar scade toxicitatea la alte celule”, a declarat Elizabeth Klerman, cercetător în Divizia de Neurofiziologie, Unitatea de Somn de la Spitalul General din Massachusetts (MGH).
În final, specialista a transmis că pentru a garanta faptul că eficiența vaccinurilor este influențată în mod direct de ora administrării, cercetătorii trebuie să dezvolte mai multe studii, cel prezent fiind unul pur observațional.
„Trebuie să repetăm aceste constatări în alte studii și să înțelegem mai bine mecanismele acestei diferențe cu privire la răspunsul imun, înainte de a oferi noi sfaturi cu privire la momentul vaccinării”, a concluzionat Klerman.
Cercetătoare a oferit, de asemenea, și exemplul unui studiu cu rezultate diferite complet față de cel prezentat. Astfel că, în urma unei cercetări efectuate pe mai mulți bărbați în vârstă, având ca bază analiza anticarpilor produși de vaccinul antigripal, s-a dovedit că persoanele cu un număr ridicat de anticorpi s-au vaccinat dimineața, în detrimentul celor imunizați după-amiaza.