Ce servicii medicale noi vor avea persoanele neasigurate din România. Va fi dată lege

de: Ștefan R. Apostol
08 03. 2024

După cum bine se știe, în baza actualei legislații, persoanele neasigurate din România beneficiază de un pachet minimal de servicii medicale. Dar, conform CNAS, se află în dezbatere publică un proiect care ar putea include și alte facilități. Citește mai departe și află ce servicii medicale noi vor avea persoanele neasigurate din România, în baza unei noi legi ce stă să fie votată.

CNAS explică ce servicii medicale noi vor avea persoanele neasigurate din România

De câteva zile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat pe site un nou proiect legisaltiv, în baza căruia se dorește introducerea a noi servicii minime pentru persoanele neasigurate din România.

Așa cum se precizează în document, este vorba de „proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1012/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”. De altfel, în 2019 era anunțat faptul că se schimbă legea privind decontările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

În baza acestor noi propuneri, persoanele neasigurate din România vor beneficia și de alte servicii, altele decât pachetul minimal existent. CNAS spune că se dorește introducerea a noi servicii medicale noi vor avea persoanele neasigurate din România, și anume cele care vor putea ajuta la confirmarea diagnosticelor de afecțiuni oncologice.

Vezi și: Schimbări la CNAS pentru români. Vor fi și analize gratuite, ce a anunțat Casa Națională

Ce conține pachetul minimal de servicii medicale pentru persoanele neasigurate din România

Conform legislației în vigoare, persoanele neasigurate din România pot beneficia, în limitele impuse de cadrul legal, de pachetele minimale de servicii medicale, după cum urmează:

  • Servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală
  • Supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic
  • Consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei
  • Consultaţiile de planificare familială
  • Servicii de prevenţie
  • Activităţi de suport

iar toate aceste servicii sunt explicate pe larg pe site-ul CNAS, aici. Tot în baza legislației, având în vedere calitatea de neasigurat, un român „suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie, precum şi costurile altor activităţi de suport”, conform legislației în vigoare.

Asigurările de sănătate pentru persoanele neasigurate din România

Pentru a putea totușți beneficia de servicii medicale, persoanele neasigurate din România sunt obligate să depună o declarație către Fisc, iar în baza acesteia să plătească și o sumă de bani, de aproximativ 1.800 de lei, iar termenul limită este până la data de 25 mai 2024, suma fiind de fapt contribuția de asigurări de sănătate pe care persoanele neasigurate din România, dar nescutiți de la plata contribuției, trebuie să plătească.

Vezi și: CNAS a început retipărirea cardurilor de sănătate. Cine sunt beneficiarii și cum pot intra în posesia lor

O altă variantă este ca persoanele neasigurate să devină coasigurați, pe asigurările de sănătate ale unui membru al familiei, activ în câmpul muncii și cu contribuțiile plătite la zi, astfel toate serviciile medicale de care ar avea nevoie devenind gratuite, în baza asigurării de sănătate a membrului de familie.