Se schimbă legea privind decontările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La ce vor avea acces pacienții

Se schimbă legea privind decontările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La ce vor avea acces pacienții
Se schimbă legea privind decontările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Un proiect de lege inițiat de deputații USR Tudor Pop, Dan Barna și Cristian Ghinea și adoptat de Parlament prevede ca fiecare persoană care plătește contribuția la asigurările de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în numele său. Legea actuală prevede că asigurații au dreptul să fie informați cel puțin o dată pe an cu privire la serviciile de care beneficiază.

Se schimbă legea privind decontările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

„Propunerea noastră legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor”, precizează inițiatorii proiectului de lege.

Comunicarea informațiilor se va face în următoarele condiții: la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât și în scris; online, accesând DES – dosarul electronic de sănătate al pacientului; prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu.

La dezbaterile din Parlament, reprezentanții CNAS s-au opus proiectului de lege care a fost depus pe 29 noiembrie 2017 și a stat 2 ani în procedură parlamentară. CNAS a susținut la dezbateri că asigurații își pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie și pe baza biletului de externare din spital.

„Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora”, a declarat Tudor Pop.

Deputatul mai spune că și-ar fi dorit să se păstreze în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală care să cuprindă toate cheltuielile.

Urmăriți Playtech.ro și pe