Pe 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii celebrează Floriile, ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim, călare pe un mânz de asin, iar oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de măslin și finic. La noi se obișnuiește ca românii să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Iată ce semnificație are salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii!
Sărbătoarea Floriilor sau Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante din Postul Mare al Paștelui. Anul acesta, credincioșii prăznuiesc Floriile pe 9 aprilie.
În această zi cu cruce roșie, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Cel mai important obicei de Florii este sfințirea ramurilor de salcie aduse de oameni la biserică. Așadar, în timpul slujbei, preoții citesc rugăciuni în timp ce țin în mâini ramurile înmugurite de salcie. Dar ce semnificație are, de fapt, salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii?
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii 2023. Ce este bine să facă toate femeile în această zi
„Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate, care înseamnă renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii. În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri”, explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
În toată țara, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim este cinstită cu mare fast în biserici. Dis de dimineață, oamenii merg la biserică cu crenguțe de salcie, care sunt sfințite de preot. După ce acestea sunt binecuvântate în biserică, creștinii respectă o serie de tradiții legate de ramurile de salcie. Iată care sunt obiceiurile la noi în țară:
În zonele rurale, ramurile sfinţite de salcie se păstrează tot anul în casele credincioşilor, fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli.
„Se spune că e bine să pui salcie la icoană, pentru binele casei, la coteţele păsărilor şi la grajdurile animalelor pentru a le apăra de boli sau să te încingi la brâu pentru a te feri de dureri de spate”, spun etnografii.
Citește și: Ce nu este bine să faci de Florii. Tradiția pe care să nu o încalci. E mare păcat
„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”