09 apr. 2023 | 11:14

Ce semnificație are salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii

Social
Ce semnificație are salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii
Ce semnificație are salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii

Pe 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii celebrează Floriile, ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim, călare pe un mânz de asin, iar oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de măslin și finic. La noi se obișnuiește ca românii să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Iată ce semnificație are salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii!

Ce semnificație are salcia de Florii

Sărbătoarea Floriilor sau Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante din Postul Mare al Paștelui. Anul acesta, credincioșii prăznuiesc Floriile pe 9 aprilie.

În această zi cu cruce roșie, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Cel mai important obicei de Florii este sfințirea ramurilor de salcie aduse de oameni la biserică. Așadar, în timpul slujbei, preoții citesc rugăciuni în timp ce țin în mâini ramurile înmugurite de salcie. Dar ce semnificație are, de fapt, salcia și de ce este bine să o ai în casă de Florii?

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii 2023. Ce este bine să facă toate femeile în această zi

„Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate, care înseamnă renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii. În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri”, explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Unde se pune salcia sfințită la biserică

În toată țara, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim este cinstită cu mare fast în biserici. Dis de dimineață, oamenii merg la biserică cu crenguțe de salcie, care sunt sfințite de preot. După ce acestea sunt binecuvântate în biserică, creștinii respectă o serie de tradiții legate de ramurile de salcie. Iată care sunt obiceiurile la noi în țară:

  • Salcia se poate pune la geam sau la ușă. Nu este o regulă ca aceasta să fie agățată doar de icoană
  • Crenguțele sfințite sunt aduse acasă și așezate lângă icoane
  • Preoții sunt de părere că este un păcat să arunci la gunoi salcia sfințită de Florii
  • Crengile de salcie pot fi arse și îngropate, după ce s-au uscat
  • Prin îngropare aceste plante se reîntorc în natură, cred preoții
  • În trecut, salcia era folosită în scopuri terapeutice.

În zonele rurale, ramurile sfinţite de salcie se păstrează tot anul în casele credincioşilor, fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli.

„Se spune că e bine să pui salcie la icoană, pentru binele casei, la coteţele păsărilor şi la grajdurile animalelor pentru a le apăra de boli sau să te încingi la brâu pentru a te feri de dureri de spate”, spun etnografii.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Florii. Tradiția pe care să nu o încalci. E mare păcat

Rugăciunea care se rostește în biserică pentru sfințirea salciei

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro