20 oct. 2022 | 14:38

Ce semnificație are Floarea de colț. De ce este protejată prin lege și alte curiozități

Diverse
Ce semnificație are Floarea de colț. De ce este protejată prin lege și alte curiozități
Ce semnificație are floarea de colț. De ce este protejată prin lege și alte curiozități

Supranumită și Floarea Reginei, Floarea de colț aceasta este o specie de plante erbacee, perenă, din genul Leontopodium alpinum, familia Asteraceae. Pentru cei care nu știu, floarea de colț este, de fapt, originară din Himalaya și Siberia. La noi în țară, planta a devenit un simbol puternic, ea fiind declarată „monument al naturi”. De asemenea, este ocrotită și protejată în rezervaţii naturale cum ar fi cele din Piatra Craiului, Bucegi, Ciucaş, judeţul Alba. Dacă te-ai întrebat însă de ce este atât de specială această floare, poți afla în rândurile de mai jos mai multe curiozități și ce semnificație are Floarea de colț, de fapt.

Ce semnificație are Floarea de colț

Ce semnificație are Floarea de colț. Această plantă mai este cunoscută și sub denumirea de „Edelweiss“ și are înălțimea de 50-80 de cm. În România, ea poate crește până la maxim 20 de cm și o regăsim în zonele de munte. De regulă, perioada de înflorire este iulie – august.

Se spune că Floarea de colț, această plantă cu petale albe, de catifea, este un simbol al curajului și al dragostei, al purității și curăției. În antichitate, bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui apoi fetei dragi.

Așadar, descoperă în continuare ce semnificație are Floarea de colț și de ce este protejată prin lege. Pentru că această plantă crește în zone mai puțin accesibile, gestul tinerilor era considerat un act de curaj.

Floarea de colț este o floare rară, care are o istorie lungă. În general, ea crește în regiunile inaccesibile ale Alpilor și este o specie protejată prin lege, așadar este interzis să o culegeți.

Este originară din Himalaya și Siberia

Este important să știți că Floarea de colț este un simbol național al multor țări. Însă ceea ce nu știți este faptul că această floare nu este una singură, ci are de la 50 până la 500 de flori mici grupate în 2 până la 12 capitule galbene, înconjurate de 5 până la 15 frunze albe catifelate (bractee) dispuse în formă de stea. Experții susțin că această plantă a migrat din Asia în Alpi în timpul Epocii Glaciare.

Floarea de colț poate fi regăsită în multe țări alpine la altitudini mari (2.000 – 3.000 de metri), însă cea mai înaltă altitudine la care a fost înregistrată este de 3.140 de metri, la Zermatt, o comună în districtul Visp, cantonul Valais, Elveția.

ce semnificatie are floarea de colt

Ce semnificație are floarea de colț

Există puține plante care se pot adapta la o asemenea climă. După anii 1990, Floarea de colț a început să fie regăsită și la altitudini mai mici, găsindu-se din ce în ce mai des în grădinile private ale oamenilor. Pentru a nu o distruge, este recomandat să-i culegi semințele care se formează în septembrie.

Pe meleaguri românești, floarea de colț poate să fie admirată doar la altitudini de 1300-1500 de metri înălțime. Ea se găsește des Munții Rodnei, datorită faptului că Parcul Național Munții Rodnei deține o faună și o floră absolut bogată, care se întinde pe o suprafață de 46.000 de hectare.

De ce este ocrotită prin lege

Din anul 1933, Floarea de colț este protejată prin lege, pe teritoriul României. Planta crește într-un număr foarte mic în zonele de sălbăticie, greu de accesat de oameni. Sunt multe persoane care își doresc să culeagă această floare, însă acest lucru este strict interzis. Dispariția floarei de colț se datorează și animalelor care pătrund în aceste zone și o distrug.

Așadar, pentru că ați putea distruge exemplarele care sunt în număr foarte redus la noi în țară, este recomandat să o creșteți în ghiveci sau în propria grădină.

Spre exemplu, geologul clujean Ioan Cociuba creşte, de mai bine de 15 ani, flori de colţ în grădina sa de zarzavaturi din satul Rădaia, judeţul Cluj. Plantele din grădina geologului își deschid petalele în perioada mai-iunie. Primăvara, le culege și le usucă, după care realizează vederi pe care le vinde clujenilor în perioada Mărțișorului.

„Sunt flori de colţ de cultură, crescute în grădină, nu luate de pe munte”, a explicat Ioan Cociuba.

Pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, cei care o rupeau făceau închisoare. În prezent, persoanele care o culeg din munți se aleg cu o amendă de 3.000 de lei pentru o singură plantă. La noi, Floarea de colţ se regăsește şi pe bancnota de 50 de lei.

Legenda Florii de colț

Puțini știu faptul că Floarea de colț este asociată și cu momentul naşterii Mântuitorului. Steaua care i-a călăuzit pe magi spre Bethleem şi-a considerat încheiată misiunea şi a dorit să coboare pe pământ.În căderea printre stânci, s-a desfăcut în mii de steluţe care au dat naştere florii albe ca lâna, Floarea de colţ.

În Alpi, Floarea de colț este considerată aducătoare de noroc celor care o găsesc. Această floare îşi are origini într-un fulg din lâna unui miel, care a fost lăsat să cadă pe pământ de Fecioara Maria sau în singura lacrimă a Crăiesei Zăpezii căzută după ce muritorul de care s-a îndrăgostit a fost aruncat pe stânci, de spiriduşi. Se spune că din lacrima crăiesei a luat naștere o steluţă argintie, prima Floare de colţ.

Florea de colț înfloreşte în lunile iulie – august, iar frigul este secretul supraviețuirii sale. Ea trebuie să stea la temperaturi negative și nu este nevoie să fie udată. La începutul lunii februarie, floarea de colț prinde viață, atunci când gerul se înmoaie. Această plantă are nevoie doar de un pământ sărac, amestecat cu praf de calcar.

Floarea de colț este benefică pentru organism

Floarea de colț are numeroase beneficii tămăduitoare, fiind folosită în medicina tradițională chinezească, în Mongolia și în neuropatia modernă. Iată la ce ajută această plantă alpină:

  • ameliorarea durerilor de stomac;
  • prevenirea afecțiunilor tractului respirator;
    protejarea ADN-ului de razele UV;
  • prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale;
  • stimularea digestiei;
  • ameliorarea durerilor toracice și a reumatismului;
  • acțiunea împotriva bacteriilor, prin proprietățile antiseptice.
PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Declarație comună: Rusia și China avertizează împotriva războiului nuclear și convin să extindă exercițiile militare
EVZ.ro
Sora lui Florin Salam trăiește un calvar. Se teme pentru viața ei
Digisport.ro
FOTO Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez
Adevarul
Superbacteriile care fac șah-mat sistemul medical. Omenirea este tot mai vulnerabilă în fața microorganismelor
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Mulți români cultivă roșii, dar fac o mare greșeală. Trucul care ajută pentru tomate perfect coapte
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii norocoși
Capital.ro
Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Şeful Casei de Pensii: "Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro