Ce semnifică culorile steagurilor de la malul mării? Semnificația fiecărui steag arborat la malul mării ar trebui să fie cunoscută de toți turiștii care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral. În unele cazuri, ele pot însemna diferența dintre viață și moarte.
Pe lângă cunoașterea semnificațiilor culorilor steagurilor de la malul mării, Primăria Constanța le-a transmis celor prezenți pe plajă să fie atenție la semnele salvamarilor și să țină cont de ele.
O vacanță la mare mult așteptată de turiști se poate transforma în dezastru în doar câteva secunde, din păcate. Scăldatul în mare este modul perfect de a te relaxa, însă nu foarte multa lume ia în calcul și pericolele care pot apărea.
Pentru a evita asemenea tragedii, Primăria Constanța le-a transmis turiștilor să aibă foarte mare grijă la sistemul de steaguri și semne pe care îl folosesc salvamarii pe plajă. Cei prezenți pe plajă sunt obligați să respecte aceste semne și indicațiile salvamarilor.
„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, a recomandat Primăria Constanța, astfel încât distracția pe plajă să decurgă în siguranță pentru turiști.
Steagul roșu cu galben arborat pe o plajă arată că acel loc este supravegheat cu atenție de către salvamari. Însă, trebuie să fiți foarte atenți la un anumit lucru. Atunci când sub acesta este arborat un steag roșu complet, intrarea în mare este strict interzisă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și foarte periculoase.
Pe de cealaltă parte, un steag galben semnifică că înotul este recomandat doar înotătorilor profesioniști, iar cei mai puțin experimentați nu au voie să intre în apă. De asemenea, steagul în carouri alb-negru arată că în zonă este permis doar accesul ambarcațiunilor, iar scăldatul este interzis pentru toată lumea.
Totodată, dacă nu este arborat un steag alb și dacă nu există niciun steag de avertizare, turiștii pot intra în apă oricând vor și se pot distra în voie.
Este foarte important ca toții turiștii să cunoască semnificațiile steagurilor arborate la malul mării. Cu toate acestea, ar trebui să fie precauți la mai multe lucruri atunci când se aventurează în apă. Specialiștii au făcut o serie mare de recomandări.
În primul rând, este indicat ca cei care merg la plajă să aleagă una supravegheată de salvamari. Totodată trebuie să înoate mereu doar în zonele marcate, acolo unde este cel mai sigur. Înainte de a se aventura în apă, este bine ca fiecare persoană să fie conștientă de capacitățile sale de înot. Este mult mai greu să înoți în mare decât într-o piscină.
Turiștii trebuie să fie atenți atunci când intră în apă cu saltele gonflabile sau alte accesorii. Acestea pot fi trase foarte ușor în larg. De regulă, salvamarii stabilesc dacă sunt condiții pentru folosirea acestora sau nu. Dacă valurile sunt prea mari sau vântul este foarte puternic, este indicat să renunțați la ele.
De asemenea, există multe cazuri în care cei mici se rătăcesc pe plajă. Înainte de plecare, este indicat ca părinții să stabilească un punct de întâlnire cu aceștia, în cazul în care sunt separați.
Pe tot parcursul sezonului estival, în fiecare zi, în intervalul orar 08:30 – 19:300, plajele din Constanța și Mamaia sunt supravegheată de peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor, a mai transmis Primăria Constanța.