Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021. UEFA a făcut anunțul acum

Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021. UEFA a făcut anunțul acum
Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021. UEFA a făcut anunțul acum

Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021. UEFA a făcut joi un anunț important pentru toate echipele implicate în preliminariile Cupei Mondiale din 2022. Partidele se vor juca, începând cele din etapa a 4-a, beneficiind de sistemul de arbitru asistent video (VAR).

Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021

Ce se va întâmpla la meciurile României din septembrie 2021. UEFA a anunțat joi, 5 august, că sistemul de arbitru asistent video (VAR) va fi utilizat, cu acordul FIFA, la toate partidele rămase de disputat în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022. Conform FRF, sistemul va fi operațional începând cu runda a 4-a, adică meciurile ce se vor disputa în septembrie 2021. Implementarea VAR va fi realizată la fața locului pe stadionul echipei gazdă, cu utilizarea echipamentului furnizat de UEFA.

Dacă la nivel internațional, elevii lui Mirel Rădoi vor beneficia de această formă de verificare a fazelor controversate, Liga 1 mai are de așteptat. Multă vreme a existat un adevărat „război” între FRF și LPF în legătură cu achitarea sumei de 500.000 de euro necesară implementării sistemului. De asemenea, cele două părți nu se înțelegeau în privința acoperirii financiare a costurilor cu pregătirea arbitrilor.

UEFA a făcut anunțul acum

Dacă meciurile României, începând din septembrie 2021, vor beneficia de VAR, echipele din Liga 1 mai au de așteptat. Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, declara în primăvară că sistemul ar putea funcționa, cândva, pe parcursul sezonului 2021-2022.

Vom avea VAR în 2021 în România. Va fi la începutul ediţiei următoare de campionat, fie puţin mai târziu. Noi ne-am dori să avem VAR de la 1 iulie, deci de la începerea sezonului următor. Vom vedea dacă se poate, pentru că durata pregătirii arbitrilor este de aproximativ 6 luni.

Este posibil ca sistemul VAR să devină operaţional în Liga I undeva în octombrie – noiembrie 2021. Nu se poate mai repede, pentru că există un regulament care stabileşte nişte termene clare. Şi nu am făcut-o mai devreme pentru că nu a existat finanţare”, a declarat Justin Ștefan într-un dialog cu suporterii echipelor din Liga 1.

Pe de altă parte, deși s-au rezolvat problemele legate de partea financiară, pregătirea arbitrilor va dura mult, între 6-8 luni.

Sunt 50 de arbitri de şcolarizat sau 60 şi e o perioadă foarte lungă până ar putea aceştia să arbitreze VAR. Până acolo se duce termenul ca să avem VAR”, a declarat Gino Iorgulescu, președintele LPF.

Cel mai realist pronostic l-a dat Cornel Șfaițer, președintele clubului Sepsi. Se pare că lucrurile sunt pe drumul cel bun. Vom avea VAR din play-off-ului sezonului viitor, din 2022. Se pare că s-au făcut 90% din pași. Important e că vom avea VAR”, a spus oficialul formației din Sfântu Gheorghe. Până atunci, de sistem va beneficia naționala României începând cu partidele din preliminariile CM 2022, din luna septembrie.

Meciurile României din septembrie 2021

2 septembrie 2021
ora 21:45 – Islanda – România
5 septembrie 2021
ora 21:45 – România – Liechtenstein,
8 septembrie 2021
ora 21:45 – Macedonia de Nord – România

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI