Ce se va întâmpla în toate școlile din România. Informații de ultimă oră pentru copii și profesori

Ce se va întâmpla în toate școlile din România. Informații de ultimă oră pentru copii și profesori
Ce se va intampla in toate scolile din Romania

Guvernul a realizat strategia României în domeniul promovăruu egalității de șanse și tratament între femei și bărbați. Într-un document cu 73 de pagini, Executivul arată planurile pe care o să le pună în aplicare în următorii șase ani, în vederea reducerii disparităților de gen în domenii-cheie ca educație, sănătate, muncă.

Ce se va întâmpla în toate școlile din România

În plus, documentul mai vizează și angajarea/desemnarea unui expert de gen la nivelul inspectoratelor școlare și/sau unităților școlare, organizând periodic sesiuni de informare și exerciții interactive cu elevi, părinți și cadre didactice, având scopul de a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Iată câteva dintre aceste obiective pe care guvernul dorește să le atingă până în anul 2027

Iată câteva dintre obiectivele strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, pe care guvernul vrea să le atingă până în 2027:

În domeniul educaţiei

Introducerea în programele școlare a noțiunilor legate de egalitatea de gen, integrând și diversitatea economică, socială, culturală și etnică.

Se va face astfel:

se va publica în Monitorul Oficial un Ordin al ministrului educației și cercetării în ce privește includerea în curriculumul școlar a unor noțiuni legate de egalitatea de gen;
modificarea programelor printr-o analiză curriculară din perspectiva de gen, pentru disciplinele vizate;
Se vor include în activitățile extracurriculare din învățământul preuniversitar programe care să promoveze egalitatea de gen în cadrul „Săptămânii Altfel”;

Va fi angajat/desemnat un expert de gen la nivelul inspectoratelor școlare și/sau a unităților școlare, ce va organiza periodic sesiuni de informare și exerciții interactive cu elevii, părinții și cadrele didactice, pentru a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Formarea inițială și continuă a experților de gen din Inspectoratele Școlare și unitățile școlare, precum și a personalului didactic din învățământul preuniversitar pentru a avea o abordare pedagogică care să favorizeze egalitatea de gen.

Se vor organiza campanii naţionale despre:

– stereotipurile de gen, care vizează general, în special părinții, reprezentanții legali și îngrijitorii.
– respectarea dreptului la tratament egal pentru persoane supuse discriminărilor multiple (dizabilitate, etnie, status socioeconomic, migrație, orientare sexuală și religie), adresată elevilor și studenților.

În domeniul sănătăţii

Este vizată dezvoltarea unui program la nivel național pentru acordarea unui ajutor material și/ sau a unui pachet de servicii medicale cu titlu gratuit, care va fi destinat femeilor din grupuri vulnerabile pentru perioada prenatală (realizarea de controale medicale prenatale), dar și perioada postnatală (cu produse și servicii destinate mamei și copilului în primul an după naștere).

Documentul poate fi citit integral la acest link.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI