Prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a convocat o ședință a Colegiului Prefectural pentru a discuta despre măsurile ce urmează a fi luate, având ca subiect principal demararea unor unor controale amănunțite la toate stațiile de carburanți și GPL din București. Această acțiune vine în urma unei dispoziții primite din partea primului ministru și are scopul de a asigura respectarea riguroasă a legislației și normelor în domeniu.
În urma exploziilor de la Crevedia au fost înregistrați până în acest moment 2 morți și 58 de victime, printre care se numără pompieri, polițiști și jandarmi. Dimensiunea tragediei este una extrem de mare, astfel că o parte dintre victime sunt intubate, iar medicii sunt rezervați în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale acestora.
Din totalul de victime, opt persoane au fost externate, două transferate la Bruxelles și două la Milano, în timp ce alte opt vor lua calea Germaniei, Austriei și Norvegiei.
Între timp, autoritățile române au dat asigurări că situația este sub control, mulțumind totodată vecinilor europeni, care și-au oferit ajutorul în limita locurilor disponibile în spitalele pentru Marii Arși.
De asemenea, s-a stabilit demararea controalelor la toate stațiile GPL din Bucuești, iar promisiunea autorităților este aceea că nu va exista niciun grad de înțelegere, acolo unde există ilegalități.
Prefectul a declarat că toate stațiile vor fi supuse unor verificări atente asupra documentației de avizare și conformității cu regulile în vigoare. Orice nereguli sau abateri minore vor duce la închiderea stațiilor respective. Toleranța pentru orice încălcare a legii va fi zero, în conformitate cu direcțiile primite.
Planul de risc al Municipiului București acoperă un total de 380 de stații GPL și benzinării clasice. Rareș Hopincă a subliniat faptul că unele dintre acestea sunt situate în zone centrale ale orașului, conform prevederilor legale. Cu toate acestea, el a făcut și o remarcă relevantă în ceea ce privește aceste locații, sugerând că poate ar fi oportun ca astfel de stații să nu mai ocupe spații în zonele centrale ale orașelor.
”Ce putem noi face în acest moment? Aş vedea trei lucruri. Unu: un plan de control extrem de riguros şi chiar agresiv la toate aceste obiective, cu toleranţă zero pentru orice minimă abatere. Doi: un plan de prevenţie, ca să existe foarte bine delimitate fluxurile şi planurile de acţiune în cazul oricărui incident.”, a adăugat pefectul Capitalei.
Oficialul a vorbit și despre nevoia cetățenilor cu privire la folosirea taxiurilor și firmelor de ridesharing (Bolt, Uber), majoritatea acestor șoferi alimentând de la stațiile GPL. Cu toate acestea, este esențială asigurarea protecției față de oameni, mai înainte de orice alt beneficiu.
”Trei: ar trebuie o analiză legislativă, să vedem dacă se mai poate permite existenţa unor astfel de obiective în zonele rezidenţiale aglomerate sau nu. Aici va trebui să pornim de la nevoia cetăţenilor, pe de o parte, pentru că, de exemplu, toate taxiurile din Bucureşti alimentează de la aceste staţii. Pe de altă parte, nu putem tolera nici existenţa celui mai mic pericol într-o zonă rezidenţială. Deci, va trebui să facem şi o analiză a cadrului legislativ, să vedem dacă mai putem permite astfel de facilităţi în zonele rezidenţiale aglomerate sau nu”, a declarat prefectul pentru B1TV.
Hopincă a subliniat că în prezent, cetățenii din Capitală nu sunt în pericol din cauza acestor stații, deoarece toate funcționează legal conform reglementărilor în vigoare. Cu toate acestea, acest eveniment nefericit a generat o analiză amănunțită a cadrelor legale și de avizare pentru astfel de facilități. Prefectul a exprimat preocuparea sa și a sugerat că unele dintre aceste stații ar putea fi considerate nepotrivite pentru zonele centrale ale orașelor.
”În momentul de faţă, cetăţenii Capitalei nu se află în niciun pericol, pentru că toate aceste staţii funcţionează legal. Ce trebuie noi să analizăm acum este, din păcate, din cauza acestui eveniment nefericit care s-a întâmplat la Crevedia, întreg cadrul legislativ şi aş spune chiar şi cadrul de avizare, pentru că, din nou, şi din punctul meu de vedere, poate că unele dintre aceste facilităţi nu ar mai trebui să îşi găsească locul în centrul oraşelor”, a mai spus acesta.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat și el că în urma tragediei de la Crevedia, se vor desfășura controale riguroase la toate stațiile de carburanți și GPL din țară. Aceste acțiuni de control au drept scop identificarea eventualelor acțiuni ilegale, care pot pune în pericol viețile cetățenilor. În cazul în care se constată astfel de situații, unitățile respective vor fi închise în vederea protejării sănătății și securității publice.