30 mart. 2022 | 15:55

Ce se va întâmpla cu șoferii care nu își plătesc amenzile. Vești proaste pentru români!

Social
Ce se va întâmpla cu șoferii care nu își plătesc amenzile. Vești proaste pentru români!
Se dorește schimbarea termenelor de plată a amenzilor

În ultima perioadă, la nivelul celor două camere ale Parlamentului României, au fost depuse mai multe proiecte legislative care aduc adăugiri și modificări la actuala legislație, când vine vorba de Codul Rutier din România. Unul din proiectele depuse la Camera Deputaților vrea să reglementeze un aspect, și anume polițiștii rutieri să poată constata contravențiile și să aplice sancțiuni în baza înregistrărilor de pe camerele video din mașinile aflate în trafic. Un alt proiect vrea să modifice termenele de plată a amenzilor contravenționale date de polițiștii rutieri.

Proiect de lege privind folosirea camerelor video

În 2021, în Senatul României era depusă o inițiativă de proiect, „pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată şi pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal”.

Inițiativa era depusă de un număr de 45 de deputați și senatori, majoritatea din partea USR, și prevede modificări cu privire la folosirea imaginilor de pe camerele video montate pe mașini, ca viitoare probe, în cazuri de accidente grave și chiar mai puțin grave, regăsite în Codul Rutier actual.

În acest moment proiectul de lege se află în Camera Deputaților, care este forul decizional pe astfel de legsilații, proiectul primind deja și un acord favorabil din partea Guvernului pe data de 16 martie a.c. În justificare depusă de parlamentarii USR se vorbește de lipsa de decizie în privința probelor video pe care polițștii rutieri le-ar putea obține de pe camerele video montate pe mașini.

„Astfel, profitand de avantajele tehnologiei, tot mai multi participanti la trafic și-au achizitionat camere video de bord pentru a beneficia de un mijloc de proba obiectiv care sa le sustina declaratiile in cazul nefericit al producerii unui incident in trafic. Însă, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, nu permite constatarea contravențiilor decat direct de ciitre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră precum și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de canstatare a contravenției.

Astfel, deși este de notorietate că foarte multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dispozițiile legale în vigoare împiedică polițiștii rutieri să constate contravenții și să aplice sancțiuni în baza acestor înregistrărilor. ”, se precizează în justificarea actului normativ.

Se dorește schimbarea termenelor de plată a amenzilor

Un alt proiect legislativ, aflat pe masa parlamentarilor, dorește modificarea termenelor de plată a amenzilor contravenționale date de polițiștii rutieri șoferilor din trafic. Conform legislației în vigoare, la acest moment dacă există o amendă contravențională, cel amendat o poate plăti în termen de 15 zile de la eliberarea procesului-verbal de amendă.

În același cadru legal, dacă nu se plătește în acest termen, și nici nu este atacată în instanță, amenda poate deveni cu titlu executoriu, cel în culpă riscând doar executarea silită, și nimic mai mult. Conform acestui nou proiect, parlamentarii doresc modificarea acestor termeni, și anume termenul de plată să fie majorat de la 15 la 60 de zile, de la momentul eliberării procesului-verbal de amendă, conform Profit.ro.

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetui local.

Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Dacă se va aproba și acest proiect, noile termene dacă nu vor fi respectate, se mai menționează în proiect, celui în culpă i se va suspenda permisul de conducere până la dovada plății amenzii.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Plata pensiilor pe luna ianuarie. Zilele în care se livrează banii
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro