10 ian. 2022 | 13:10

Vești proaste pentru milioane de români. Ratele cresc cu sute de lei, ce se întâmplă la BNR

News
Vești proaste pentru milioane de români. Ratele cresc cu sute de lei, ce se întâmplă la BNR
Creșteri de sute de lei la ratele românilor: ce se întâmplă la BNR

Noi vești proaste pentru milioane de români. Aceștia continuă să scoată bani în plus din buzunare. Ratele cresc cu sute de lei. Ce se întâmplă la Banca Națională a României? Iată informațiile de ultimă oră pe care trebuie să le știe cei cu credite!

Creșteri de sute de lei la ratele românilor

Cei 9 membri ai boardului Băncii Naționale a României se vor întruni azi pentru a lua o decizie de politică monetară. Aceștia trebuie să hotărască dacă scad, cresc sau mențin dobânda-cheie a BNR.

Mulți dintre români se gândesc la scenariul în care ratele să crească, obișnuiți deja cu veștile proaste și cu seria de scumpiri în rândul utilităților și alimentelor. Anul 2022 începe prost pentru cei cu credite în lei care se tem foarte tare de noile schimbări ce urmează să apară în prim-plan.

BNR decide azi cât de mult va crește dobânda cheie, lucru care îi va afecta pe românii cu împrumuturi în lei care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru ratele lunare. Majorările ar putea fi de mai bine de 10%.

Concret, un cetățean care a accesat un credit pe 30 de ani în valoare de 300.000 de lei plătea în luna noiembrie a anului 2021 o rată lunară de 1.610 lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni de 2.6%. În condițiile în care indicele este acum de 3.05%, clientul va plăti cu 83 de lei mai mult.

Dacă indicele ROBOR va ajunge și la 4%, pentru aceeași rată lunară persoana respectivă va trebui să scoată din buzunar cu 276 de lei mai mult. Banca Națională a României a majorat de două ori dobânda-cheie pentru a contracara inflația galopantă, de la 1.25 la 1.75%. Specialiștii recomandă ca românii să nu se îndatoreze prea mult.

Părerea unui economist

„Inflația este foarte ridicată, 8%, și va continua să fie așa în lunile următoare sau chiar tot anul. Și atunci trebuie, totuși, să recunoști lucrul acesta și în încercarea de a scădea inflația să revizuiești politicile de dobândă monetară.

BNR a fost foarte prudentă, a marșat pe ideea că inflația este una cu efect tranzitoriu. Nu este așa, deja se știe de câteva luni și la nivelul Băncii Centrale Europene, unde s-a început deja această politică de majorare a dobânzilor de politică monetară.

BNR, deși cu prudență și mai târziu, trebuie totuși să țină cont de aceste realități economice. Dobânda de referință este dobânda cu care băncile comerciale se împrumută de la Banca Națională atunci când au o lipsă de lichidități. Cu cât dobânda de referință e mai mare, cu atât împrumuturile sunt mai scumpe și cheltuielile, aruncarea în piață de bani este mai scumpă.”, a explicat economistul Dragoș Cabat, pentru români.europaliberă.org.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Focaccia cu roșii, busuioc și usturoi. Ingredientul care face aluatul pufos
EVZ.ro
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Spynews
România a mai pierdut o stea. Maestrul cântecului s-a stins din viață: Te vom asculta cântând în ceruri!
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Mediaflux
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro