10 aug. 2021 | 12:46

Ce se va întâmpla cu pompierii români din Grecia. Raed Arafat face anunțul zilei

News
Ce se va întâmpla cu pompierii români din Grecia. Raed Arafat face anunțul zilei
România a trimis un detașament de pompieri la stingerea incendiilor de pe insula Evia

În urmă cu 10 zile, pompierii români au fost detașați în Grecia, să ajute la stingerea incendiilor. Presa elenă din aceste zile a elogiat în articole ample acțiunile pompierilor români. Misiunea acestora, și nu una ușoară, a fost de a ajuta autoritățile din Grecia în stingerea incendiilor devastatoare de pe insula Evia cauzate de canicula din ultima vreme.

Grecia devastată de incendii masive

Scara devastatoare de distrugere de la o săptămână de la declanșarea incendiilor în Grecia  a fost evaluată, deoarece UE a organizat una dintre cele mai mari operațiuni de stingere a incendiilor din lume. După cum au declarat luni experții ONU, încălzirea globală avansează mai repede decât se temea și că omenirea este „fără echivoc” de vină, pompierii și locuitorii locali s-au luptat cu flăcări masive pe insula Evia, la est de Atena, pentru o a șaptea zi consecutivă.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, și-a cerut scuze pentru eșecurile în abordarea incendiilor într-o adresă televizată adresată națiunii. El a spus că zonele arse vor fi reîmpădurite cu copaci mai rezistenți la foc, iar compensațiile vor fi plătite dintr-un fond de ajutor de urgență de 500 de milioane de euro.

Mitsotakis a spus că în ultima săptămână au izbucnit 586 de incendii „în toate colțurile Greciei” și că distrugerea rezultată „a întunecat inimile tuturor”. El a lăudat profesionalismul serviciilor de urgență, dar a recunoscut „judecăți greșite”, spunând: „Personal, vreau să-mi cer scuze pentru orice puncte slabe care au apărut”.

Până în prezent, peste 2.600 de persoane au fost evacuate din Evia, a doua insulă ca mărime a țării. Evacuarea s-a făcut cu o flotilă de bărci. Persoanele în vârstă și bolnavi au fsot forțați să caute refugiu pe feriboturi sau să doarmă pe șezlonguri pe plajă.

Pompierii români eroii de pe insula Evia

În urmă cu 10 zile, pompierii români a fost trimiși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor care au devastat zone întregi. Secretarul de Stat Raed Arafat anunța trimiterea a 108 pompieri pe insula Evia din Grecia. Misunea realizată de pompierii români se derulează pe o perioadă de 10 zile. În presa elenă din aceste zile, contrar aparențelor, a fost lăudat profesionalismul românilor trimiși pe insula Evia.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd.”, scrie presa din Grecia.

Raed Arafat vorbește de prelungirea misiunii pompierilor români

Deși, inițial, misiunea celor 108 pompieri români a fost stabilită pentru 10 zile, astăzi Raed Arafat anunță că s-ar putea prelungi cu încă 4-5 zile. Incendiile de pe insula Evia nu sunt nici pe departe de a fi stinse, apărând altele în mai multe zone de pe insulă.

Presa greacă a raportat că mai multe incendii stinse anterior s-au reaprins pe insula Evia și se deplasau cu viteză către mai multe sate și orașul Istaia, cu o populație de 7.000 de locuitori. Incendiile au devastat zone întinse din sudul Europei, întrucât regiunea suportă cea mai extremă caniculă din ultimele trei decenii. Doisprezece persoane au murit în Grecia, Turcia și Italia, cu multe alte persoane rănite. De asemenea, incendii uriașe au ars în Siberia în nordul Rusiei de câteva săptămâni.

„Noi suntem printre ţările care au trimis o forţă mai mare, 108 pompieri, 22 de maşini, colegii noştri deja lucrează, sunt integraţi cu ce se face per ansamblu pe insula respectivă, sub coordonarea centrului de coordonare din Grecia. Îi mobilizează ei acolo unde este nevoie de ei. Se vede clar că avem oameni profesionişti, oameni pregătiţi care ştiu să-şi facă treaba, chiar dacă sunt pe un teren care nu este cunoscut lor.

La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie. Ei au plecat pentru zece zile, dar sunt convins că perioada asta va fi prelungită. Inspectoratul General a discutat cu ei şi ei sunt dispuşi să rămână, noi putem inclusiv să facem o rotaţie de personal, chiar pe cale aeriană, ca să nu facă un drum lung.”, a declarat Raed Arafat.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
IOHANNIS a dat LOVITURA! NOUA funcție a PREȘEDINTELUI. Nu e la NATO
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro