Adevărații eroi ai României. Imagini cumplite cu pompierii români trimiși să stingă incendiile din Grecia

Adevărații eroi ai României. Imagini cumplite cu pompierii români trimiși să stingă incendiile din Grecia
Adevărații eroi ai României. Imagini cumplite cu pompierii români trimiși să stingă incendiile din Grecia

Insula Evia arde deja de o săptămână, oamenii au fost evacuați din case, iar incendiile de vegetație continuă să se extindă. Pompierii din Grecia nu au mai putut face față, așa că mai multe state au sărit în ajutorul lor, trimițând efective pentru sprijin.

Pompieri români trimiși să stingă incendiile din Grecia

România a trimis 100 de pompieri, care se află în lupta cu focul de două zile deja. Cu toate că grecii au primit ajutor din partea mai multor țări, incendiile continuă să se extindă și să facă ravagii pe Insula Evia. Produc extrem de mult fum, coloanele sunt vizibile de la sute de kilometri depărtare și au depășit deja plafonul norilor.

Pompierii români sunt epuizați din cauza fumului și al efortului fizic extrem depus în lupta cu flăcările. Lucrează în ture de câte 6 ore, iar focul încă arde neîncetat. În cursul zilei de ieri, 8 august, au fost trimiși pe teren 35 de pompieri, iar astăzi 45.

”Începând cu ora 8.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenția asigurându-se cu șase mașini de stingere și două cisterne.

Totodată, șase salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, au anunțat reprezentanții IGSU.

Adevărații eroi ai României

Pompierii noștri monitorizează și supraveghează focarele de incendiu din aer, cu ajutorul dronelor. Cu ajutorul acestora, pot crea o imagine de ansamblu și facilitează deciziile critice luate în timp real. În acest fel, pot proteja echipele de intervenție și pot urmări frontul flăcărilor.

Localnicii au fost evacuați de pe insulă și au fost nevoiți să-și lase casele în urmă. Feriboturile îi duc departe de foc, însă mulți oameni în vârstă pleacă cu ochii lăcrimați. Au plecat doar cu hainele pe ei și câteva medicamente. Unii sunt siguri că nu se vor mai întoarce niciodată.

Ei sunt de părere că fără intervenții aeriene masive, majoritatea satelor de pe insulă se vor face scrum în doar câteva zile. În momentul de față, peste 1.000 de pompieri se luptă cu focul. În ajutorul pompierilor greci au venit cei din România, Ucraina, Cipru și Israel.

De asemenea, și Elveția, Franța, Croația și Suedia au trimis avioane și elicoptere de intervenție. Peste 56.000 de hectare au fost arse în ultimele zece zile, potrivit datelor furnizate de către Sistemul European privind Incendiile de Vegetație.

Grecia se confruntă cu cel mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani. Din fericire, numărul victimelor nu a crescut. Până în prezent au fost anunțate două decese și peste 18 răniți.