Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă, chiar mâine. Familiile victimelor nu mai au răbdare

Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă, chiar mâine. Familiile victimelor nu mai au răbdare

Procesul în care Gheorghe Dincă, supranumit și ”monstrul din Caracal”, va fi judecat în ședință secretă pentru dispariția adolescentelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu va începe mâine, 21 octombrie, la Tribunalul Olt.

Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă, chiar mâine

Astfel, la proces vor putea asista doar rudele victimelor și avocații lor. Presa nu va avea acces, iar motivul ar fi măsurile de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus.

”În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 la nivel naţional şi a necesităţii protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare, preşedintele completului de judecată nu va permite accesul în sala de judecată la data de 21.10.2020 a altor persoane (aşa cum sunt reporterii), în afara celor prevăzute de lege”, a transmis Tribunalul Olt, pentru Libertatea.
Potrivit Libertatea, judecătoarea Diana Cotoi a invocat un articol dintr-o hotărâre emisă în luna mai de CSM. Ea recomandă ca participanţilor la procedurile judiciare să le fie permis accesul în sălile de judecată cu 10 minute înainte de începerea şedinţei.

Dar hotărârea nu interzice accesul publicului în sala de judecată, ci menționează că acesta poate fi ”limitat, în scopul respectării regulilor de distanţare socială”. Conform Constituţia României, dezbaterile din procese au caracter public, iar ”şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege”.

Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată pe 15 ianuarie

Astfel, procesele pot fi declarate secrete doar după primul termen şi numai atunci când ”judecarea în ședință publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiției”. De altfel, procesele în care se judecă dosarele de trafic de minori sau trafic de persoane nu sunt publice, așa încât să se asigure protecţia victimelor.

Amintim că Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT, pe 15 ianuarie, pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Mai mult, Ştefan Risipţeanu este acuzat de viol, în același dosar. De asemenea, este posibil ca, la primul termen, instanța să declare secret întregul proces, pentru că Gheorghe Dincă este acuzat de trafic.

Tot la primul termen, mâine, în cazul în care nu va cere amânare pentru a-şi angaja un avocat, Gheorghe Dincă ar trebui să spună dacă își recunoaştele faptele. În plus, el ar trebui să spună dacă va cere să fie judecat în procedură simplificată, doar în baza probelor adunate de procurorii DIICOT.

Pe 14 octombrie, mama Luizei Melencu a ppostat și un mesaj plin de suferință și o fotografe cu fiica ei.

”Cu 1 an și 7 luni în urmă, acest șacal te-a răpit, lăsând în urmă numai suferință. Suferința cea mare pentru voi au provocat-o instituțiile statului. Luiza, îngerul meu, oriunde ai fi, Dumnezeu să-ți dea o putere să poți scăpa din mâinile șacalilor care te-au vândut. E mult, dar sper ca Dumnezeu să facă o minune și pentru tine suflet blând. Te iubesc, Lulu meu”, a scris aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI