Ministrul Educației a susținut inițial faptul că totul va reveni la normal pentru elevi și studenți după Paște. După ce s-a declarat oficial prelungirea stării de urgență zvonurile au arătat că materia începând cu luna martie va fi reluată integral din luna iunie, dar finalul a fost că nu se vor mai deschide școlile până în septembrie.
Monica Anisie declara pe 1 aprilie, faptul că specialiștii lucrează la numeroase scenarii care urmează să fie discutate în scurt timp cu partenerii, cu sindicatele, cu Consiliul Național al Elevilor, cu reprezentații studenților și cu Consiliul Național al Rectorilor.
De asemenea, ministrul susținea că înghețarea anului școlar nu se pune în discuție, mai cu seamă că deja trei sferturi din anul școlar a fost parcurs înainte ca sincopele din cauza crizei sanitare pe care o traversăm să intervină. S-a reglementat și Legea Educației, prin aprobarea unui nou corp de lege, prin care învățământul online devine obligatoriu.
Numai că, la nivel național, există un număr mare de elevi care nu acces, atât la internet, cât și la tehnologia necesară pentru a-și putea susține orele în mediul online. Zilele trecute, același Ministru al Educației, anunța că Ministerul pe care-l conduce ar putea oferi gratuit tablete elevilor care nu au acces la educația online. Anunțul a fost făcut, pe 25 aprilie, de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, preşedintele a explicat cum vor trece clasa elevii care nu au avut acces la educaţia online.
„Acolo unde copiii, de exemplu, nu au notă în catalog de la începutul semestrului II, vor fi invitați la școală, în condiții de maximă siguranță și distanțare, poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă, și în acest fel vor putea să fie încheiate situațiile lor”, a explicat președintele Klaus Iohannis.
În acest context Monica Anisie declara la finele acestei săptămâni că până în septembrie Ministerul își propune să asigure tablete sau laptopuri pentru elevii care nu au acces la astfel de dispozitive, în timp ce profesorii vor participa la cursuri de formare profesională după încheierea anului școlar.
„Redeschiderea școlilor depinde de evoluția epidemiologică. Mă voi gândi întotdeauna la siguranța și sănătatea copiilor, dar și a cadrelor didactice. Tocmai de aceea, în toamnă trebuie să fim pregătiți pentru învățământul online, este mesajul pe care îl transmite ministrul educației.
În acest sens, săptămâna viitoare se va lucra la un plan de măsuri atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri, un plan care să vizeze, pe de o parte, intervenție asupra elevilor și o intervenție asupra formării profesorilor. Trebuie să fim pregătiți ca în toamnă să desfășurăm un învățământ online, astfel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi”, a spus Monica Anisie.