A face cârnați de casă este una dintre activitățile culinare ce sunt practicate din ce în ce mai rar. Deși sună complicat, nu este deloc dificil să îi pregătești pentru masa de sărbători. Se fac din carne tocată și grăsime, la care se adaugă arome. Ce să pui în compoziție pentru a avea gustul cârnaților de la bunici.
Pe vremuri, mulți români obișnuiau să pregătească cârnați pentru masa de sărbători în propria bucătărie. Astăzi, acest obicei este întâlnit din ce în ce mai rar, și din cauza faptului că multe gospodine consideră că este greu de pus în practică. Lucrurile nu sunt tocmai atât de dificile însă.
Secretul cârnaților buni nu stă în nimic altceva decât în echilibru. Echilibru de carne și grăsimi, sare, condimente și ierburi. Pentru a obține gustul cârnaților de casă de pe vremea bunicilor, nu trebuie să faci altceva decât să pui în compoziție un ingredient special: cimbrul.
Această plantă asigură un amestec de arome echilibrat, de citrice și esență de mentă. Aroma de cimbru poate fi piperată și dulce, uneori cu o senzație asemănătoare cuișoarelor.
Citește și: Ce condimente se pun în cârnaţii de casă. Aşa se făceau pe vremuri
Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie
Cârnații de casă sunt gata. Trebuie lăsați la uscat câteva zile, preferabil 4 zile, după care se afumă cu lemn de fag pentru 2 zile. Pot fi consumați proaspeți, la grătar sau prăjiți. Se pot păstra în untură, la temperaturi scăzute, până se pun pe masă de sărbători.