Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

de: Ștefan R. Apostol
11 05. 2023

Primăvara deja dă târcoale, iar grădinile de pomi fructiferi au nevoie de îngrijirile specifice perioadei. În afară de asta, spun specialiștii, există o variantă de care pot benficia pomii fructiferi, prin folosirea în mod optim a locurilor rămase libere între aceștia, și astăzi ne-am gândit să vorbim despre ce se poate planta între pomii fructiferi. așa că, citește mai departe, și află despre ce este vorba.

Primăvară este și pentru grădina ta cu pomi fructiferi!

Iată-ne din nou la început de primăvară, cu pomii fructiferi. Așteptăm un miracol care se repetă mereu este pe cale să se desfășoare sub ochii noștri. Este greu să nu fii entuziasmat în această perioadă a anului, iar în calitate de pomicultor, este, de asemenea, greu să nu fii puțin nervos, mai ales pentru pomii fructiferi din grădina ta, pentru care poate fi o perioadă de răscruce.

Ideea de a cultiva propriile fructe poate fi destul de dificilă, și da, sunt atât de multe lucruri care ar putea să meargă prost. Sunt multe de învățat și se poate simți ca o treabă mare, chiar copleșitoare uneori, dar primăvara oferă antidotul perfect.

Experiența de a privi cum copacii trec de la un aspect aproape mort în mijlocul iernii la unul acoperit de flori poate transforma rapid nervozitatea în bucurie. A fi martor la procesul incredibil prin care florile devin fructe este o plăcere intensă, dar așa cum spuneam, bineînțeles, există și riscuri.

Pot exista multe momente de cumpănă când lucrurile merg prost și te simți responsabil, dar, în fiecare an, simțim că este un privilegiu absolut să avem grijă de pomii noștri fructiferi în timp ce își fac treaba.

Primăvara este o perioadă a anului atât de activă și de schimbătoare, iar pomii pot arăta literalmente diferit de la o zi la alta și aproape de la o oră la alta, mai ales atunci când sunt înfloriți.

Vezi și: De ce se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor. Ce se întâmplă apoi VIDEO

Dacă știi ce trebuie să faci nu vei avea mari probleme nici acum, la început de primăvară, și nici ulterior, pe perioada verii și a toamnei, când va veni vremea culesului.

Dar, în afară de lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a avea pomi fructiferi roditori, mai poiți face și alte lucruri, iar aici intervin sfaturile specialiștilor cu privire la ce se poate planta între pomii fructiferi, și despre asta discutăm în cele ce urmează:

Ce spun pomicultorii despre plantele însoțitoare pentru pomii fructiferi

Specialiștii în pomicultură au făcut de-a lungul anilor cercetări vaste cu privire la cele mai bune plante însoțitoare pentru pomii fructiferi din grădina noastră, iar aceste plante oferă beneficii, cum ar fi o creștere a polenizării, azot și mulci, reducând în același timp compactarea solului, dăunătorii și seceta.

O recomandare a specialiștilor este să evitați să plantați pomi fructiferi în apropierea nucilor. Așadar, deși există mulți însoțitori pentru pomii fructiferi, care sunt beneficiile lor și care sunt cei mai buni însoțitori pentru pomii fructiferi? Să aruncăm o privire mai atentă.

Ce este mulciul și la ce ajută?

Aplicarea de mulci este una dintre cele mai eficiente metode de conservare a umidității în perioadele secetoase. Deoarece are o serie de alte efecte benefice, ar trebui să fie considerată o practică utilă chiar și în situații care nu sunt de secetă.

Există multe materiale de mulci disponibile, dar aici vom discuta în principal despre mulciurile organice, deoarece acestea sunt foarte eficiente și pot fi încorporate în sol pentru a-l îmbunătăți.

Mulcirea este o practică subutilizată care ar trebui luată în considerare de toți grădinarii serioși, indiferent dacă cultivă sau nu culturi pomicole. Mulcirea are multe beneficii, dintre care unele nu pot fi dublate de nicio altă practică horticolă. Unele dintre aceste beneficii includ:

  • Reducerea pierderilor de umiditate și conservarea apei.
  • Îmbunătățirea structurii solului. Astfel, se asigură un mediu de sol favorabil unei bune creșteri a rădăcinilor.
  • Reducerea temperaturii solului, permițând astfel plantelor să crească mai bine în timpul căldurii.
  • Reduce sau oprii creșterea buruienilor.
  • Reduce compactarea solului.
  • Furnizează nutrienți esențiali necesari pentru o bună creștere a plantelor.
  • Păstrează fructele curate.
  • Protejează plantele de frig atunci când este aplicat toamna.
  • Oferă o suprafață curată și plăcută pentru îngrijirea plantelor și recoltarea fructelor.

Vezi și: Când se taie pomii fructiferi primăvara. Trucuri pentru o recoltă bogată

Ce se poate planta între pomii fructiferi?

Plantarea în comun constă în selectarea unor plante specifice care să fie așezate împreună pentru a obține beneficii, cum ar fi creșterea polenizării sau respingerea dăunătorilor. Uneori, aceste beneficii sunt unilaterale, în timp ce altele sunt reciproce.

Un exemplu celebru este „Cele trei surori”, plantarea împreună a porumbului, fasolei și dovleacului. Porumbul oferă un spalier pe care fasolea se poate cățăra, dovleacul asigură o acoperire a solului, iar fasolea fixează azotul în sol. În plus, toate acestea oferă hrană.

Iată o listă a beneficiilor pe care grădinile le obțin prin plantarea însoțitoare:

  1. Stimulează polenizarea
  2. Respingeți dăunătorii
  3. Prevenirea buruienilor
  4. Fixarea azotului
  5. Amendarea solului
  6. Acoperiți solul
  7. Reducerea evaporării
  8. Asigurați un spalier viu
  9. Maximizați spațiul
  10. Produceți mai multe alimente

Lista cu ce se poate planta între pomii fructiferi

Când  vine vorba de ce se poate planta între pomii fructiferi, vorbim de anumite plante, iar cele mai bune plante de însoțire pentru pomii fructiferi sunt consortiul, culturile de acoperire, lavanda, florile sălbatice, alifii și alți pomi fructiferi.

1. Plante perene erbacee, un bun necesar în grădină

Pentru cele mai bune rezultate, plantați aceste plante lângă pomii fructiferi, precum și lângă legume precum sparanghelul. Cu toate acestea, comfrey crește bine cu aproape orice plantă.

Plantele erbacee perene sunt unele dintre cele mai populare flori de companie în acest moment, deoarece nu numai că este folosită pentru a atrage polenizatorii, dar crește incredibil de repede și de înalt, ajungând să cadă și să facă un mulci excelent pentru alte plante.

Acest mulci reduce apoi evaporarea, oferă protecție împotriva intemperiilor și adaugă nutrienți în sol. Planta comfrey, de exemplu, crește cel mai bine în zonele de rezistență, dar va crește cam oriunde.

De asemenea, preferă un pH al solului de 6.0-7.0, care este același cu cel al majorității pomilor fructiferi. Rețineți că, deși nu are dușmani, planta comfrey poate crește și se poate răspândi agresiv. Din acest motiv, mulți grădinari preferă să cultive comfrey rusească datorită semințelor sale sterile.

Vezi și: Cu ce zeamă se stropesc pomii toamna. Atenție! Cum se prepară și când se aplică

2. Culturi de acoperire, obligatoriu necesare

Multe leguminoase, împreună cu unele ierburi, cum ar fi secara anuală, sunt numite culturi de acoperire, deoarece sunt plante pioniere fantastice pentru a reface solurile sărăcite înaintea pomilor fructiferi. Câteva exemple de culturi de acoperire sunt:

  • Trifoi
  • Mazăre
  • Năut
  • Soia
  • Linte
  • Lucernă
  • Arahide
  • Alte fasole
  • Păstrăv anual
  • Pajiști pentru cereale

Un beneficiu principal al culturilor de acoperire este fixarea azotului în sol. Și, deoarece pomii fructiferi sunt mari consumatori de azot, principalul lor nutrient, fixatorii de azot, cum sunt culturile de acoperire, sunt incredibil de utili.

Culturile de acoperire fac acest lucru prin atragerea bacteriilor benefice cu ajutorul rădăcinilor lor, care apoi iau azotul din aer și îl stochează sub formă de nitrați în sol. Acești nitrați sunt apoi pregătiți pentru a fi utilizați de alte plante.

3. Florile sălbatice în ceea ce se poate planta între pomii fructiferi

Florile sălbatice sunt definite ca fiind orice floare care nu a fost manipulată genetic, iar acestea includ:

  1. Margaretele
  2. Maculii
  3. Balsam de albine
  4. Dantela reginei Anne

Florile sălbatice sunt un plus uimitor pentru grădina dumneavoastră, mai ales dacă se află în raza de acțiune a pomilor fructiferi. În mod ideal, aceasta este în jur de 25 de picioare sau mai aproape, dar nu mai mult de 15 cm distanță, deoarece astfel se maximizează șansele ca polenizatorii să viziteze atât florile sălbatice, cât și florile pomilor fructiferi.

4. Rozmarin și levănțică, miros frumos și au beneficii

Plantele de rozmarin și levănțică atrag polenizatorii cu zecile, ajutând la polenizarea pomilor fructiferi. Dar florile lor uleioase și aromate resping în mod natural și dăunătorii, cum ar fi melcii, melcii și alți dăunători. Rozmarinul și lavanda sunt originare din zona mediteraneană, ceea ce le face să fie plante naturale rezistente la secetă.

Drept urmare, sunt destul de ușor de cultivat în majoritatea climei, astfel încât vă puteți dedica majoritatea eforturilor de grădinărit pomilor fructiferi și altor proiecte. Aceste două plante cresc bine și atunci când sunt plantate alături de salvie, care oferă beneficii similare.

5. Nasturtium ar putea fi o soluție pentru ce se poate planta între pomii fructiferi

Plantați nasturți împreună cu pomii fructiferi, și alte plante fructifere, leguminoasele, roșiile, sparanghelul și brânzeturile, varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles și varză kale. Dacă nasturtiumul tău începe să fie invadat de dăunători, plantează în apropiere mărar, calendula și cosmos pentru a ajuta la respingerea acestora.

Evitați să plantați nasturtiumul cu dovleac și alte plante viticole, cum ar fi strugurii, deoarece acestea se încurcă și intră în competiție. Cei mai mulți oameni pe care îi cunosc nu au auzit niciodată de nasturtium, dar când le arăt o poză îl recunosc rapid.

Adesea se crede că Nasturtium este o buruiană, probabil pentru că crește rapid și orizontal de-a lungul solului. Cu toate acestea, din acest motiv, nasturtiumul este o acoperire excelentă a solului, reducând evaporarea și protejând solul de intemperii și de eroziune.

Florile sale comestibile au, de asemenea, un nectar care este mai dulce decât majoritatea. Acest lucru se datorează faptului că este făcut din zaharoză foarte concentrată în loc de glucoză sau fructoză.

6. Usturoi, ceapă și arpagic, întotdeauna ai ce face face cu ele

Pentru dăunători, plantați usturoi, arpagic și ceapă în apropierea pomilor fructiferi pentru a ajuta la respingerea afidelor, acarienilor și viermilor, precum și a iepurilor și căprioarelor. Aceste plante au multe plante însoțitoare, dar evitați să le plantați cu leguminoase și alte asemenea plante.

Usturoiul, ceapa și arpagicul fac parte din aceeași familie și, spre surprinderea nimănui – sunt mai puternic mirositoare decât majoritatea plantelor. Acest lucru se datorează probabil sulfului pe care îl conțin în mod natural, care este excelent pentru respingerea dăunătorilor și tratarea bolilor plantelor.

De exemplu, mirosurile acestor plante sunt atât de eficiente încât unele substanțe de descurajare sunt chiar fabricate din usturoi. În ceea ce privește bolile, o pereche comună de plante însoțitoare este intercalarea arpagicului în apropierea pomilor de măr pentru a preveni tărășenia mărului.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce semnificație are Duminica Floriilor

7. Tufe de fructe de pădure, neapărat pe lista cu ce se poate planta între pomii fructiferi!

Arbuștii de fructe de pădure sunt niște companioni grozavi pentru pomii fructiferi, deoarece mulți dintre ei oferă mărăcini pentru a ține la distanță erbivorele care se hrănesc, cum ar fi cerbii. Majoritatea fructelor de pădure oferă, de asemenea, un subarboret bun ca parte a unei păduri de hrană.Fiecare tip de fructe de pădure are caracteristici diferite, așa că țineți cont de acestea atunci când plantați.

  • Căpșuni = acoperire a solului
  • Afine = tufișuri de subarboret
  • Mure = tufișuri de subarboret și mărăcinișuri
  • Zmeură = tufișuri și mărăcinișuri

8. Mușețelul te poate ajuta în grădină

Plantați mușețelul sub sau în apropierea pomilor fructiferi pentru cele mai bune rezultate. Mușețelul crește, de asemenea, extrem de bine cu menta și busuiocul. De asemenea, puteți face ceai de mușețel cu florile sale.

Această floare este o plantă de însoțire excelentă pentru pomii fructiferi, deoarece este ușor de cultivat, fixează azotul în sol, atrage insecte benefice și crește bine la umbră parțială.

De exemplu, florile de mușețel atrag insecte benefice, cum ar fi colibri, gărgărițe, viespi benefice și albine de miere. Aceste insecte sunt benefice în mare parte pentru că sunt prădătoare pentru dăunătorii obișnuiți din grădină.

Buburuzele sunt un prădător natural al afidelor și vor ajuta la menținerea populațiilor acestora la un nivel scăzut. Licuricii mănâncă, de asemenea, afidele. Multe varietăți de viespi mănâncă omizi.

9. Isop, arbust cu flori veșnic verzi

Isopul este un arbust cu flori veșnic verzi care este cunoscut pentru că stimulează polenizarea unui pom fructifer, îmbunătățind recoltele în livezi. Acest arbust este destul de rezistent în majoritatea climei, crescând în zonele de rezistență, ceea ce reprezintă o suprapunere frumoasă cu clima pentru pomii fructiferi.

Înrudită îndeaproape cu isopul, menta este o altă plantă însoțitoare pentru pomii fructiferi. Cu toate acestea, asigurați-vă că lăsați suficient spațiu pentru mentă, deoarece este destul de invazivă și se va răspândi rapid. Luați în considerare păstrarea rădăcinilor de mentă izolate, ținându-le într-un ghiveci.

10. Geranium, intră în lista cu ce se poate planta între pomii fructiferi

Geraniile au numeroase beneficii de însoțire, inclusiv atragerea polenizatorilor și respingerea dăunătorilor. Interplantați geraniile cu culturi care sunt mai sensibile la dăunători, cum ar fi trandafirii, porumbul, varza și, bineînțeles, pomii fructiferi.

Totuși, evitați să plantați pomi fructiferi și varză împreună, deoarece pot concura pentru nutrienți. De exemplu, se știe că geraniile resping fluturii de varză albă și prind gândaci, ținându-i departe de alte plante, cum ar fi legumele.

Majoritatea florilor de geranium sunt roșii, portocalii sau albe. Geraniile sunt o familie de plante cu flori care conține peste 280 de specii diferite. Cele mai multe soiuri de geranium sunt temperate și se sting în timpul iernii.

Cu toate acestea, speciile Pelargonium sunt plante veșnic verzi, originare din climatele mai calde și tropicale. Aceste specii mai calde sunt destul de tolerante la căldură și la secetă. Această plantă este, de asemenea, ușor de înmulțit.

Pur și simplu luați o ramură sau o butașă și puneți-o în apă. Într-un timp scurt, aceasta își dezvoltă rădăcinile și poate fi replantată.

Concluzie

Deși numărul plantelor care se pot planta între pomii fructiferi, nu înseamnă că dacă faceți asta vă va îngreuna cumva îngrijirea grădinei, nici pe departe, va fi mult mai benefic.

Acum știți ce se poate planta între pomii fructiferi, și nu aveți altceva de făcut decât să vă planificați treburile din timp.  Baftă la grădinărit!