Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce semnificație are Duminica Floriilor

Autor: Claudiu Surmei - 06:45, 19 apr. 2019
Duminica Floriilor este sărbătorită pe 21 aprilie 2019

Duminica Floriilor este sărbătorită de creștinii ortodocși în acest an pe 21 aprilie. Tot în această zi își serbează onomastica cei care poartă numele de flori. Românii au mai multe tradiții și obiceiuri de Florii, sărbătoare care reprezintă Intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele de dinaintea patimilor.

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Tradiții și obiceiuri de Florii

În această zi, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a-L întâmpina pe Iisus. Ramurile sunt sfințite de preoți, iar credincioșii le pun la icoane, la pomii fructiferi pentru a fi mai roditori sau la ușa casei pentru a fi ferită de rău. Părinții își ating cu ele copiii ca să crească sănătoși și înțelepți.

În tradiția populară, ramurile de salcie ajută la tămăduirea bolilor și sunt păstrate până la sărbătoarea de anul viitor pentru a aduce spor și belșug în casă. În unele regiuni din țară, fetele care nu sunt căsătorite fierb busuioc în apă, la miezul nopții, se spală pe cap și toarnă apa la rădăcina unui pom înflorit. Se spune că în scurt timp își vor găsi sufletul pereche, dar dacă nu fac ritualul până la ivirea zorilor vor albi de tinere.

Tot în Duminica Floriilor se poate mânca și pește. Biserica Ortodoxă dă dezlegarea la pește din postul Paștelui pentru că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. Sărbătoarea se mai numește și Nunta Urzicilor, pentru că este ziua în care urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.

O altă tradiție mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște.

Ce semnificație are Duminica Floriilor

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este sărbătorită în Duminica Floriilor, care nu are o dată fixă și pică în fiecare an cu o săptămână înainte de Paște. Este ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un măgar.

„Și cei mai mulți din mulțime își așterneau hainele pe cale, iar alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe cale,

Iar mulţimile care mergeau înaintea Lui şi care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!

Şi intrând El în Ierusalim, toată cetatea s-a cutremurat, zicând: Cine este Acesta?

Iar mulţimile răspundeau: Acesta este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii.

Şi a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei.

Şi a zis lor: Scris este: <>” (Evanghelia după Matei, c.21, v.8-13)

În Duminica Floriilor, Iisus a fost aclamat de mulțime ca împărat. Misiunea Lui nu a fost însă de a întemeia un imperiu pe Pământ, ci de a pătimi pentru păcatele omenirii înainte de moartea pe cruce și învierea Sa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI