Ce se petrece în corpul tău atunci când bei Cola. Puțini știu că celebra băutura are și acest efect

Ce se petrece în corpul tău atunci când bei Cola. Puțini știu că celebra băutura are și acest efect
Ce se intampla in corpul tau daca bei Cola

Deși băutura Cola are dezavantajele ei, iată că cercetătorii, citați de Daily Mail, i-au găsit și un efect benefic, putând fi folosită uneori chiar și pe post de medicament.

Ce se petrece în corpul tău atunci când bei Cola

Deși această băutură strică dinții și îți umple organismul de zahăr și de calorii, Coca Cola poate să fie de folos atunci când ai un blocaj stomacal. Enzimele care distrug smalțul, odată ce au ajuns în stomac, ele ajută la dizolvarea mâncărurilor grele, care se blochează în stomac și cauzează dureri mari.

De altfel, aciditatea mare din acest suc, cu un ph de 2,6, bicarbonatul de sodiu și dioxidul de carbon sunt factorii principali ce ajută la dizolvarea alimentelor nedigerate de stomac.

Cercetătorii spun că numai o cutie de Cola este tot ce îți trebuie într-o astfel de situație, spunând că rata de succes este de 91%. Însă nu orice durere de stomac poate să se rezolve cu Cola, ci, în anumite cazuri poate fi chiar această băutură cea care provoacă disconfortul.

Efecte negative ale acestei băuturi

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ jumătate din populația Statelor Unite bea cel puțin o băutură cu zahăr într-o zi dată. Adulții tineri sunt cei mai obișnuiți consumatori de băuturi cu zahăr. Există 37 de grame (g) de zahăr adăugat, care echivalează cu aproape 10 lingurițe, într-o singură cutie de cola. Pentru o sănătate optimă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu consumați mai mult de 6 lingurițe de zahăr adăugat zilnic. Bând o singură porție de cola pe zi, o persoană va depăși cu ușurință această cantitate. Un studiu din 2015 a atribuit 184.000 de decese globale în fiecare an consumului de băuturi zaharoase.

Un infografic al farmacistului britanic Niraj Naik arată daunele pe care o cutie de 330 mililitri (ml) de Coca-Cola le poate produce corpului în decurs de 1 oră de la consum. Naik a bazat infografia pe cercetările scriitorului de sănătate, Wade Meredith. Potrivit lui Naik, dulceața intensă din Coca-Cola rezultată din conținutul ridicat de zahăr ar trebui să facă o persoană să o verse imediat ce intră în organism. Cu toate acestea, acidul fosforic din băutură atenuează dulceața, permițându-le oamenilor să o consume. Nivelul zahărului din sânge crește dramatic în 20 de minute de la consumul de cola, explică Naik, provocând o explozie de insulină. Ficatul transformă apoi cantitățile mari de zahăr în grăsimi.

În 40 de minute, corpul a absorbit toată cofeina din cola. Această cofeină determină dilatarea pupilelor și creșterea tensiunii arteriale. În acest moment, Coca-Cola a blocat receptorii adenozinici din creier, prevenind somnolența.

Doar 5 minute mai târziu, producția de dopamină crește. Dopamina este un neurotransmițător care ajută la controlul centrelor de plăcere și recompensare ale creierului. Potrivit infografiei, modul în care Coca-Cola stimulează aceste centre este comparabil cu efectele heroinei.

Urmăriți Playtech.ro și pe