Ce se mănâncă de Sânziene ca să ai noroc. Vineri, 24 iunie, românii celebrează Sânzienele sau Drăgaica. În această zi, oamenii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a se feri de necazuri, ghinioane și probleme. Pentru că se dă dezlegare la pește, iată care este preparatul special care se consumă în această zi de sărbătoare.
Sânzienele sau Drăgaica, așa cum este cunoscută sărbătoarea în Oltenia și Muntenia, se celebrează în data de 24 iunie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
În ziua de Sânziene, oamenii au dezlegare la pește, ulei și vin, ceea ce înseamnă că pot întrerupe Postul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Prin urmare, de Sânziene se prepară feluri de mâncare cu peste, astfel încât vă recomandăm două rețete absolut delicioase, pe care le puteți prepara într-un timp foarte scurt.
Pentru acest preparat delicios și sănătos, ai nevoie de câteva dintre ingredientele de mai jos:
Cum se prepară? Ei bine, pentru început, cureți peștele, îl clătești în apă rece, îl tamponezi cu prosoape de hârtie, îl condimentezi cu sare și piper și îl masezi pe toate părțile, inclusiv în interior, pentru a-l pătrunde bine.
Mai departe, pune somnul la frigider circa 25 de minute. În acest timp, cureți și tai legumele, ceapa și roșiile se feliază, iar ardeii se taie fâșii pe lung. Pune legumele într-un vas de yena, peste care adaugivinul și apa.
După ce au trecut 25 de minute, vei scoate peștele de la frigideri și îl vei așeza pe patul de legume. Pune preparatul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la foc mic, iar apoi vom seta cuptorul la foc mediu și îl vom mai lăsa pentru încă 20 de minute. Se servește asezonat cu felii de lămâie și pătrunjel verde.
În cazul în care preferi o gustare mai ușoară, poți opta pentru o salată de ton care se prepară imediat. Ai nevoie de:
Desfaci conservele de ton și de porumb, pe care le vei scurge bine și le vei răsturna într-un castron. Taie ceapa și ardeiul gras în felii, pe care le adaugi peste ton, alături de iaurt/ maioneză, zeama de lămâie, frunzele de salată, sarea, piperul și ardeiul iute. Amestecă bine salata și pune-o la frigider timp de 20 sau 30 de minute.
În ziua de Sânziene, oamenii trebuie să respecte anumite îndemnuri. De Drăgaică, nu ai voie să speli, să faci curățenie, să coși, să mături. Cei care nu respectă aceste reguli, riscă să fie loviți de fulger.
În noaptea de Sânziene se alungă spiritele rele. Se face un foc mare pe cel mai înalt deal, în flăcările căruia se aruncă diferite poțiuni foarte parfumate și pietre, pentru a alunga greutățile și problemele.
Flăcăii neînsurați își încing talia cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului și apoi aruncă centurile în foc, pentru a scăpa de blesteme și de necazuri.
Fetele care vor să-și găsească ursitul trebuie să culeagă flori de pe câmp, pe care, ulterior, să le pună sub pernă în noaptea de 24 iunie. De asemenea, se spune că e bine să te stropești pe trup și față cu roua din dimineața de Sânziene, deoarece ar avea puteri miraculoase.