Ce se întâmplă înainte ca avionul să decoleze. 10 lucruri care nu sunt chiar atât de simple cum par

Ce se întâmplă înainte ca avionul să decoleze

Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă atunci când te afli în aeroport și aștepți avionul? În timp ce îți faci planuri pentru călătoria care te așteaptă, zeci de oameni se asigură că tu și ceilalți pasageri veți avea un zbor sigur și cât mai plăcut. Iată o listă cu 10 lucruri care se întâmplă înainte ca avionul să decoleze.

Ce se întâmplă înainte ca avionul să decoleze

Avionul care urmează să te ducă la destinație tocmai a aterizat pe una dintre pistele aeroportului. În scurt timp, dintr-un avion care a aterizat devine un avion care se pregătește de decolare. La sol, oameni și mașini lucrează la foc automat pentru a pregăti aparatul de zbor de o nouă cursă.

Parcarea avionului

În momentul în care aeronava atinge solul, controlorii de trafic o direcționează către locul în care va fi parcată temporar, foarte aproape de terminalul sosiri. Ghidarea se face fie prin semnale luminoase, fie de către controlorii de trafic.

Conectarea la o sursă de curent

Motoarele avionului produc energie electrică pentru alimentare, însă acestea trebuie oprite în momentul în care pasagerii coboară. Astfel, avionul este conectat la un generator sau la o sursă se curent care provine din aeroport. În momentul în care avionul este conectat la sursa de curent, motoarele sunt oprite.

Conectarea aerului condiționat

Generatorul alimentează cu energie electrică și sistemul de aer condiționat, care menține o temperatură plăcută la bord, atât pentru pasageri, cât și pentru piloți.

Debarcarea pasagerilor

Este timpul ca pasagerii să coboare din avion, fie printr-un tunel atașat la ușă, care îi duce direct în aeroport, fie pe scara mobilă, care îi duce către autobuze, de unde sunt preluați și duși în terminalul sosiri.

Descărcarea bagajelor

O mașină cu bandă rulantă se poziționează în dreptul calei, de unde bagajele sunt scoase afară și încărcate în remorci. Cu cât aparatul de zbor este mai mare, cu atât este nevoie de un mecanism mult mai puternic de preluare a bagajelor, dar și de mai mulți angajați.

Aprovizionarea cu mâncare

Mici camioane ale firmelor de catering ajung lângă avion, își ridică rampele până la nivelul ușilor avionului și fac aprovizionarea cu mâncare și alte produse care se mai vând la bord.

Realimentarea cu combustibil

Se constată de câtă nevoie are avionul pentru următoarea cursă, apoi mici cisterne se apropie de avion, în lateral. Se pompează combustibilul cu ajutorul unui furtun care se montează pe rezervor.

Mersul cu spatele

Cu ajutorul unor vehicule, avionul este împins cu spatele cât mai departe de aeroport. Pe viitor se dorește atașarea unor motoare electrice avioanelor, pentru a nu mai fi nevoie de aceste vechicule care să împingă spre piste.

Îmbarcarea și decolarea

Cu partea asta ești cel mai bine pus la punct, pentru că te privește direct. Te urci în avion, după ce ai trecut de controlul de securitate, te așezi pe scaun și aștepți instrucțiunile de zbor. Avionul dă un pic cu spatele, intră pe pistă și își ia zborul. Nu uita să le faci cu mâna angajaților aeroportului. Au făcut eforturi mari ca tu să decolezi la timp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI