Poate și tu obișnuiești să stai treaz până târziu, pentru a studia, a lucra sau pentru a avea grijă de copil. Uneori, responsabilitățile vieții te pot determina să sacrifici orele de somn. Pe termen lung, un astfel de obicei te poate afecta semnificativ. Studiile cercetătorilor dezvăluie ce se întâmplă în creierul tău dacă dormi doar 5 ore.
Studenții care învață intens, angajații care dedică foarte mult timp muncii și părinții cu copii mici obișnuiesc, de multe ori, să sacrifice orele de somn pentru a se ocupa de responsabilitățile pe care le au. Nu puțini sunt cei care dorm mai puțin de șapte-opt ore pe noapte. Cu toții am auzit că odihna este importantă. Totuși, mulți nu îi acordăm atenția cuvenită.
Pe termen lung, un program de doar cinci ore de somn din cele 24 de ore ale unei zile conduce la consecințe cu adevărat serioase. Nu este o noutate că organismul nu mai poate funcționa la adevărata sa capacitate, dacă nu este odihnit. Specialiștii vin cu noi detalii despre modul în care somnul influențează starea generală de sănătate.
Pentru cele mai bune performanțe pe partea de comunicare, raționament și gândire, un adult are nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, spun cercetătorii. Din cauza lipsei de odihnă sau în absența unei rutine bine stabilite din acest punct de vedere, riscurile pentru sănătate cresc considerabil.
Un nou studiu arată că un program de cinci ore de somn este asociat cu o probabilitate ridicată de dezvoltare de diabet. Este bine ca orele de odihnă să fie echilibrate. Prea multe ore de somn (nouă ore, de exemplu) pot conduce, la fel de bine, la confruntarea cu diabet, arată publicația Healthline.com.
Inclusiv creierul uman și funcțiile cognitive sunt afectate, dacă dormi doar cinci ore pe noapte. Cercetătorii au descoperit că, în circumstanțele menționate, performanța creierului scade semnificativ, atingând un nivel similar cu cel al unei persoane vârstnice. Privarea severă de somn conduce la o îmbătrânire cu aproape opt ani a creierului uman.
Consecințele negative ale unui astfel de stil de viață nu se opresc aici. Cei care nu se odihnesc cel puțin șapte ore pe noapte prezintă un risc foarte ridicat de dezvoltare de accident vascular cerebral sau de alte boli de inimă. Majoritatea celor care nu respectă un program de somn echilibrat riscă să se stingă din viață prematur.
Citește și: 80 de boli asociate lipsei de odihnă. Câte ore trebuie să dormim
Pentru a evita confruntarea cu consecințe dezastruoase din cauza somnului, specialiștii au venit și cu recomandări privind orele de odihnă. Adolescenții trebuie să se odihnească minimum opt ore pe noapte, în timp ce adulții tineri și de vârstă medie trebuie să doarmă cel puțin șapte ore, dar nu mai mult de opt jumătate.