Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău în timpul unui zbor cu avionul pe o distanţă mare? În astfel de situații, primul gând al oamenilor este legat de oboseala ce apare din pricina schimbării fusului orar, însă efectele asupra organismului sunt mult mai multe și mai complexe. Explicațiile specialiștilor.
În afara problemelor de ordin administrativ, mai sunt mulți factori de luat în considerare în momentul în care ne pregătim pentru o călătorie lungă la bordul unei aeronave.
Un zbor cu avionul pe o distanță mare va avea un impact major asupra organismului uman, în condițiile în care ajungem să petrecem ore întregi într-un spațiu în care oxigenul și umiditatea au valori și concentrații diferite în comparație cu cele din aer.
Tony Schiemer, specialist în medicină aerospațială și pilot comercial a explicat, în Science Alert, că prin schimbarea presiunii în cabină, gazul din corp își mărește volumul în timpul manevrei de decolare, iar presiunea scade. Exact opusul se întâmplă atunci când avionul aterizează: volumul gazului din corp se reduce, iar presiunea crește. Trebuie subliniat că aceste procese au loc pe toate zborurile, nu doar pe cele pe distanțe lungi.
Principalele efecte pe care le provoacă sunt două. Pe de o parte, apariția durerilor de cap cauzate de expansiunea aerului prins în sinusurile paranazale și, pe de altă parte, apariția durerilor de ureche atunci când presiunea aerului de pe ambele părți ale timpanului este diferită, exercitând presiune asupra acestuia.
Citește și: Butonul care nu trebuie atins sub nicio formă în avion: „Folosește un șervețel dacă îl apeși”
Foarte puțini oameni știu că unul dintre efectele unui zbor pe distanțe lungi asupra corpului este deshidratarea. Potrivit ASMA (Asociația Medicală Aerospațială), umiditatea din interiorul avionului este de doar 20%.
Pentru a combate efectele negative ale deshidratării, este recomandat să se bea un sfert de litru de apă la fiecare oră de zbor și să se evite consumul băuturilor alcoolice.
Statul pe loc, în acceeași poziție, pentru o lungă de timp poate provoca formarea de cheaguri de sânge în picioare, cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă.
Acesta este motivul pentru care deplasarea pe culoar pe zborurile pe distanțe lungi este atât de importantă, în special pentru persoanele în vârstă și femeile însărcinate. Potrivit unui studiu publicat în „Science Alert”, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge crește cu 26% la fiecare două ore atunci când timpul de zbor depășește patru ore.
Citește și: Care este cel mai lung zbor din lume. Tu ai rezista atâtea ore în avion?