Călătoriile cu avionul pot dura câteva minute sau ore în șir, devenind astfel o experiență nu tocmai plăcută pentru pasageri. Cu siguranță au simțit-o pe propria piele cei care au făcut cel mai lung zbor din lume. Este un adevărat test de rezistență și răbdare.
În ultimii ani, mersul cu avionul a devenit o parte aproape banală din viața oamenilor. În doar câteva ore, putem ajunge în colțuri îndepărtate ale lumii. Pentru unii, este un mod plăcut de a se deplasa pe distanțe lungi, fiind fascinați de senzațiile trăite și peisajele spectaculoase pe care le pot vedea pe geamul aeronavei. Pentru alții, în schimb, nu este o experiență frumoasă – vorbim despre oamenii deranjați de aglomerație, de spații înguste. Pentru cei din urmă, ideea de a petrecre ore în șir într-un avion poate fi un scenariu de coșmar.
Cel mai lung zbor din lume durează nu mai puțin de 18 ore și 40 de minute, adică aproape o zi întreagă, și traversează o distanță de 15.347 de kilometri.
Cursa este operată de compania Singapore Airlines. La finalul anului 2020, avea loc de trei ori pe săptămână, decolând și aterizând pe Aeroporul din Singapore și Aeroportul JFK din New York, SUA.
Cel mai lung zbor din lume este realizat cu un avion Airbus A350-900 ce poate transporta 187 de pasageri la clasa economic, 24 la clasa economic premium și 42 la clasa business.
Pe 23 martie 2020, cursa a fost suspendată, în contextul pandemiei de Covid-19. Ruta a fost apoi reluată la începutul lunii noiembrie a acelui an, dar a suferit unele modificări.
Aeroportul din Statele Unite ale Americii pe care ateriza a fost schimbat. Înainte de pandemie, zborul Singapore Airlines folosea Newark din statul New Jersey, în noiembrie 2020, acesta a fost schimbat cu John F. Kenedy (JFK) din statul New York. Odată cu modificarea s-a mărit și distanța parcursă cu patru kilometri, de la 15.343 la 15.347 de kilometri.
La acea vreme, reprezentanții Singapore Airlines precizau că schimbarea aeroportului va permite un transport mai eficient de pasageri și marfă.
Restricțiile impse în perioada pandemiei a avut un impact major asupra numărului de călători, în condițiile în care accesul în Singapore era permis doar cetățenilor singaporezi, deținătorilor unei vize sau călătorilor din Australia, Brunei, Noua Zeelandă și Vietnam. În acea perioadă, cetățenii din anumite provincii din China, Malaezia, Japonia și Coreea de Sud puteau călători în orașul-stat în interes de serviciu, dar doar la solicitarea unei companii din Singapore.