Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci micul dejun. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Mulți nutriționiști spun că micul dejun este extrem de important și că orice masă sărită vine cu riscul de a te îngrășa. Cât de adevărat este totuși asta și ce se întâmplă în organismul tău dacă nu consumi mâncare dimineața?
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci micul dejun
Teorie conform căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei a venit odată cu introducerea pe piață a celebrelor cereale Kellog, care voia să își promoveze fulgii de porumb și să convingă cât mai multă lume să ia micul dejun. Cu toate acestea, majoritatea cerealelor de pe piață sunt pline de zahăr și de carbohidrați, lucruri care ar trebui evitate sau consumate în cantități moderate într-o dietă echilibrată.
În timp ce unii medici nutriționiști recomandă alimente ușoare dimineața, precum fulgii de ovăz, ouă, avocado sau lactate, alții spun că ar fi ideal să sărim peste micul dejun.
Această idee de a renunța la masa de dimineață este susținută de cei care promovează postul intermitent sau intermittent fasting, care înseamnă că vei consuma mâncare doar într-un anumit interval orar, lăsând de la 4 la 12 ore pauză, timp în care nu consumi nimic, în afară de apă.
Specialiștii trag un semnal de alarmă
Nu e metodă bună pentru cei care au un apetit dimineața, iar asta pentru că foamea va crește până la ora prânzului, ceea ce te va face să consumi mai multă cantitate de mâncare și mai multe calorii până să simți senzația de sațietate.
În plus, pot apărea dezechilibre metabolice. Potrivit unui studiu, lipsa micului dejun poate declanșa descompunerea rezervelor de grăsime din organism. Deși e un lucru bun, metabolism este dat peste cap și nu mai știe dacă să ardă sau să stocheze energia pe care o primește ulterior.
În plus, pot apărea probleme legate de glicemie, fie că este prea mică dimineața, lucru care poate duce la leșin sau la o criză hipoglicemică, sau o glicemie prea mare, odată consumată prima masă.
În plus, săritul peste micul dejun duce la creșterea nivelului de hormoni care provoacă stres. Există și riscul crescut ale unor boli de inimă, diabet, obezitate și hipertensiune arterială, adică lucruri extrem de grave care pot fi evitate dacă ai un program normal de mese, cu două gustări și trei mese principale.
În schimb, încearcă să îți calculezi caloriile și să apelezi la o dietă bogată în toate categoriile de alimente, dar cu un deficit caloric. Fă mișcare în fiecare zi și rezultatele vor apărea instant.
Dacă nu ai poftă de mâncare dimineața, asta poate fi din cauza inhibatorilor de apetit precum cafea sau tutunul. Mai poate fi și din cauza faptului că iei ultima masă chiar înainte de culcare, iar organismul nu apucă să își facă digestia.