Încă din vremuri apuse, țăranul român când pleca la câmp dimineața, lua cu el desaga cu mâncare. În zona Ardealului, dimineața, înainte de plecatul la câmp, țăranii beau un păhărel de țuică și mâncau slănină cu ceapă. Obiceiul se mai păstrează și astăzi în unele părți. Dar, iată că specialiștii explică ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci slănină cu ceapă. De altfel, celebrul doctor Vlad Ciurea a dat verdictul în acest caz.
Trăim într-o lume a vitezei, când totul, din păcate, se face pe repede înainte. Am uitat, în tot acest vârtej zilnic, să mai mâncăm sănătos. Ne rezumăm la gustări rapide, uneori chiar apelăm la mâncarea de tip fast-food, iar ceea ce considerăm noi a fi sănătos, în realitate este extrem de dăunător.
Pe vremuri, românul avea în ograda sa tot cea avea nevoie, de la legume și până la carnea proaspătă și bună, astăzi cunoscută sub numele de bio. Țăranul român a mâncat bio încă de pe vremea lui Decebal, Burebista, și până astăzi. Printre aceste mâncăruri sănătoase, se numără și slănina, făcută din porc, și nu mâncată oricum, ci cu ceapă. Despre mâncatul sănătos a vorbit și celebrul medic, Vlad Ciurea, declarând că:
„Să mâncăm ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre. (…) Este foarte greu să schimbi alimentația.
În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem – mai mult sau mai puțin – sclavii acestei alimentații. Răspunsul este: echilibru. Să știm ce ne face rău. ”, spune medicul.
Așa cum spuneam, slănina a fost în permanență în desaga țăranului român, alături de ceapă, când pleca dimineața la câmp. Astăzi, în anumite zone rurale din țară, se mai păstrează acest obicei al slăninei cu ceapă. În același interviu acordat în podcastul lui Damian Drăghici, Dr. Vlad Ciurea a dat un verdict în ceea ce privește acest aliment tradițional românsc, spunând că:
„Ne place slănină. Ne place și ceapa. Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul! Și să reținem că și vârsta contează.
Dacă vrei să faci un efort fizic, trebuie să mănânci într-un anumit fel. Dacă ești la mare, trebuie să mănânci lucruri ușoare.
Mănâncă adaptat condițiilor și a celor pe care le-ai primit din educație”, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea în podcastul lui Damian Drăghici pe YouTube.
Așa că, pune-ți mâna pe slănină cu ceapă, cu moderație, faceți exerciții zilnic în aer liber, și veți avea un cu totul alt tonus.