Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, perioadă în care creștinii credincioși țin o perioadă de reculegere, apelează la introspecție spre iertarea păcatelor, precum și o purificare a organismului. Ce alimente nu sunt recomandate spre consum, în următoarele 30 de zile.
Așa cum este necesar în orice tip de regim alimentar adoptat, indiferent că vorbim despre o cură de slăbire sau un program de la care nu vrem să ne abatem, este necesar să mâncăm în proporții mici și dese.
Atunci când ținem post, credincioșii te sfătuiesc să eviți alimentele de origine animală, precum produsele din carne, precum și lactatele.
De asemenea, creștinii care țin post trebuie să evite consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate. Ideal ar fi să preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase.
Prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale, nici ele nu sunt indicate în această perioadă. În schimb, este recomandat să mâncați supe, ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și salate.
Un alt sfat venit de la specialiști este să evitați excesul de dulciuri. Chiar dacă postul religios nu interzice zahărul, excesul acestui aliment este dăunător pentru organism și, în timp, poate duce la apariția anumitor probleme de sănătate.
Indicat ar fi să mâncați multe fructe sau anumite dulciuri de post slabe în calorii, precum cornulețe cu gem sau o feliuță de salam de biscuiți.
De asemenea, experții atrag atenția asupra excesului de sare și ulei din alimentele procesate, deoarece acestea nu sunt benefice pentru digestia și metabolismul uman.
În timp ce țineți Postul Crăciunului, limitați consumul de grăsimi. Mai mult de atât, nu uitați că zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare precum zilele cu dezlegare la pește.
„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.
Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă.”, notează cei de la protv.ro.