Multe dintre fructe oxidează rapid atunci când iau contact cu aerul liber. Deși oxidarea nu înseamnă neapărat că mâncarea nu mai este bună de consum, există totuși unele modificări care trebuie luate în considerare și pe care trebuie să le cunoști și tu! De menționat este că fructele cele mai predispuse la oxidare sunt merele si avocado.
Specialiștii recomandă evitarea oxidării fructelor, pe cât posibil. Există modificări organoleptice, dar și modificări ale compoziției nutriționale ce pot afecta calitatea sau funcționarea produsului. Astfel, prima consecință a oxidării este apariția radicalilor liberi. Acestea din urmă sunt asociate uneori cu deteriorarea sănătății umane, motiv pentru care ar trebui limitat consumul. În plus, există dovezi clare că consumul de fructe oxidate reprezintă un factor pentru dezvoltarea anumitor boli, astfel că este mai bine să eviți ingerarea fructelor oxidate.
Dacă consumi fructe oxidate, trebuie să știi că beneficiile lor pentru sănătate sunt mai mici. Radicalii liberi produc efecte celulare grave și au rol important în bolile degenerative. De aceea, este esențial să se mențină un consum ridicat de antioxidanți, pentru a preveni deteriorarea oxidativă.
Când fructele oxidează, și vitaminele din ele oxidează. Pierderea funcției vitaminelor este una importantă, pe lângă capacitatea lor antioxidantă.
Trebuie să mai știi că fructele care conțin acid citric nu oxidează. Astfel că aplicarea sucului de lămâie pe bucăți de fructe susceptibile de oxidare va reduce sau va întârzia oxidarea fructelor susceptibile la oxidare. Ambalarea sub vid sau pungile de plastic pot preveni procesul de oxidare. De asemenea, și păstrarea lor în frigider este o opțiune bună pentru a preveni oxidarea.
Oxidarea este un proces pe care tratamentul termic îl poate inversa. Gătirea fructelor împiedică și ea oxidarea. Consumul de fructe oxidate nu reprezintă, totuși, un risc pentru sănătatea umană, însă prin oxidare sunt reduse proprietățile benefice ale fructului în raport cu sănătatea organismului.
De aceea, este esențial să se aplice metode eficiente de conservare, ca să se întârzie oxidarea. Atât la rece, sucul de lămâie, dar și ambalarea în vid reprezintă opțiuni excelente ca să se prevină acest proces.
Un alt sfat pentru a păstra fructele pentru o perioadă mai lungă, mai este recomadat să le și deshidratezi. Pentru a face asta, trebuie să tai fructele în fâșii subțiri și să le lași la uscat la soare, să le pui la cuptor sau să apelezi la un aparat de deshidratat.