Mulți dintre noi obișnuim să consumăm semințe sub formă de gustare. Ai fost curios vreodată să afli ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți semințele cu tot cu coajă? Află mai jos ce spun specialiștii despre acest obicei. La ce riscuri te supui.
Cu toții cunoaștem efectele benefice ale consumului de semințe. Cele de floarea-soarelui, în mod deosebit, reprezintă surse bogate de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și minerale. Unii dintre noi obișnuiesc să le cumpere decojite de la magazin sau supermarket. Alții le mănâncă inclusiv cu coji.
Cât de sănătos este pentru organismul uman consumul de semințe cu coajă poți afla în rândurile de mai jos. Semințele conţin vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor şi fitosteroli, aceștia din urmă contribuind la reglarea nivelului de colesterol în sânge.
Cojile semințelor – de floarea-soarelui și altele – nu ar trebui consumate. Sunt dure și greu de mestecat. Sunt, de asemenea, bogate în două tipuri de fibre, lignină și celuloză, pe care organismul uman nu le poate digera corespunzător, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății.
Dincolo de aceste aspecte, cojile de semințe pot conduce la afecțiuni serioase, spun gastroenterologii. Consumul de coji de semințe poate să dăuneze tranzitului intestinal, provocând dureri abdominale și chiar inflamaţii ale mucoasei apendicelui.
Profesorul Marin Burlea, şeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, a explicat care sunt consecințele consumului de coji de semințe în cazul copiilor versus în cazul adulților. Potrivit expertului, cojile de semințe, consumate în cantități mici, nu reprezintă un pericol pentru organismul uman.
„În cazul adulţilor, seminţele comestibile, consumate în cantităţi mici, nu sunt un pericol pentru sănătate. Ingerarea unei cantităţi mici de coji de seminţe nu provoacă apariţia unei apendicite, nici la adulţi, nici la copii. De regulă, seminţele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre care sunt utile organismului. Componentele dure ale seminţelor, cojile sau sâmburii, ajung în tractul digestiv. Ele se durifică în timp şi pot provoca un blocaj al intestinului gros”, a explicat profesorul Marin Burlea, într-o intervenție pentru Adevărul.ro.
Consumul regulat de coji de semințe poate conduce la un blocaj al intestinului gros. Persoanele care au un astfel de obicei ajung să se confrunte cu dureri abdominale și, în unele cazuri, consecințele pot fi mai serioase. Resturile de la cojile de semințe se pot calcifiaza, determinând apariția inflamațiilor la nivelul mucoasei apendicelui.