Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic. Ce organ important îți afectează grav, atenție!

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic. Ce organ important îți afectează grav, atenție!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic. Ce organ important îți afectează grav, atenție!

Sifon, băutură răcoritoare, băutură carbogazoasă – toate sunt la fel: o băutură cu apă carbogazoasă, o mulțime de zahăr și / sau un substitut de zahăr. Deci, practic, o băutură aromată cu zahăr, cu multe bule.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic

Pentru unii, este mai mult decât o simplă băutură; este un stil de viață. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, 63% dintre tinerii din SUA au consumat aceste tipuri de băuturi zaharoase în fiecare zi între 2011 și 2014, numărul fiind mai mare în rândul băieților.

Și, deși campaniile pot părea amuzante și statisticile benigne, ele sunt altceva. Consumul zilnic de suc carbogazos poate face ravagii asupra sănătății dumneavoastră. Iată câteva dintre lucrurile care se vor întâmpla corpului tău când bei în fiecare zi.

Ai putea împiedica procesul de învățare și păstrarea memoriei

Să începem de sus. Creierul tău. Când consumi cantități abundente de zahăr, acesta are un efect negativ asupra neuronilor creierului, în special pe cei folosiți pentru a face amintiri. De fapt, un studiu publicat în revista Neuroscience a constatat că cantități mari de zahăr adăugat pot încetini producția unei substanțe chimice cunoscute sub numele de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). Și când corpul tău nu produce suficient BDNF, chiar și cele mai simple sarcini cognitive precum învățarea și formarea memoriei devin mult mai dificile.

Deteriorarea dinților

Mergând direct, să vorbim despre dinții tăi. Când sifonul îți intră în gură, îți atinge dinții. Și de fiecare dată când se întâmplă, zahărul se lipeste de bacteriile deja prezente în gură, permițând acidului să crească. Atunci când se întâmplă, în timp, smalțul este slăbit și poate duce la o placă care poate să formeze și să creeze cavități. Ce este mai mult? Acidul din sucul carbogazos scade nivelul pH-ului din salivă, stimulând din nou producția și instanța de bacterii, erodându-ți dinții.

Plămânii tăi ar putea suferi

Odată ce băutura ajunge în siguranță prin esofag, atunci se termină navigarea lină. Din păcate, oamenii de știință au legat consumul de băutură carbogazoasă la un risc mai mare de complicații pulmonare, cum ar fi Tulburarea pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care blochează fluxul de aer și îngreunează respirația. Studiul din 2012 a găsit, de asemenea, legături cu astmul.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc zilnic

Sucurile carbogazoase afectează inima

Riscul de boli de inimă crește

Un studiu de la Universitatea Harvard a constatat că cei care beau doar o cană de suc carbogazos pe zi își cresc semnificativ riscul de boli cronice ale inimii (CHD). Mai mult, cei care au băut cantități mari de suc carbogazos au fost cu 20% mai predispuși să aibă un infarct decât cei care au băut cantități mici.

Ai putea afecta negativ capacitățile de reproducere

Studiile efectuate atât la bărbați, cât și la femei au constatat că consumul de cantități mari de zahăr, inclusiv sifon, ar putea avea un impact semnificativ asupra reproducerii. De fapt, un studiu care examinează 189 de tineri sănătoși de la Universitatea din Rochester a constatat că cei care au băut mai multe băuturi îndulcite cu zahăr, inclusiv sifon, au avut o motilitate mai mică a spermei.

Efectele sifonului asupra fertilității nu se opresc la populația masculină. Potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Epidemiology, s-a constatat că consumul uneia sau mai multor băuturi zaharoase în fiecare zi este legat de fertilitate redusă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Mai exact, femeile care au consumat cel puțin un sifon pe zi au o probabilitate cu 25% mai mică de a rămâne însărcinate decât cele care nu au băut sifon.

Ar putea afecta negativ performanța ta atletică

Dacă ești sportiv, ți s-a spus probabil să vă abțineți de la suc în timpul antrenamentului. Deși nu există nicio dovadă concretă reală a legăturii sale directe, se poate concluziona că atunci când alegi să bei băuturi cu un conținut ridicat de zahăr, probabil că nu faci alte alegeri alimentare sănătoase care pot duce la creșterea în greutate și performanță atletică dezirabilă.

Deci, dacă există o mâncare, beți mai multă apă. Studiile au constatat că îmbunătățește sănătatea creierului, funcția pulmonară, diminuează șansele bolilor de inimă, nu are niciun efect negativ asupra reproducerii și este posibil să îți îmbunătățească performanța atletică și să te bazezi pe aceasta pentru anii următori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI