Laptele fiert în ceaunul de mămăligă este un deliciu culinar irezistibil. Cine a copilărit la țară știe ce vorbesc. Era o adevărată încântare momentul când ne chema bunica la masă, știind că vom servi acest preparat gustos. Dincolo de faptul că ne potolește foamea, combinația gastronomică are efecte miraculoase pentru organism.
Știai că mămăliga şi fierturile din porumb sunt consumate încă de pe vremea lui Cristofor Columb, primul european care a descoperit America? Fără să-și dea seama, oamenii de atunci mâncau acest preparat care protejează ficatul și prelungește durata de viață, fiind considerat elixirul tinereții.
Studii recente, efectuate în sânul unor triburi amerindiene, au arătat că media de viaţă a celor care se hrăneau cu porumb era mult mai mare decât a băștinașilor care nu-l includeau în alimentaţia lor. Specialiștii susțin că laptele cu mămăligă este elixirul tinereții.
Recent, experții germani în biologie celulară vegetală au depistat prezenţa unor substanţe derivate ale acizilor arihidici şi palmitici în boabele de porumb. Interesant este că aceşti ceto-acizi ignoră legile chimiei şi biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări decât în proportie de 22-28%. Odată ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care se pot combina cu cel puţin 57 de specii de otrăvuri existente în organism.
Ce înseamnă asta? Substanțele uşurează efortul ficatului de neutralizare a toxinelor, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. În plus, gastrita şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidităţii şi de calmare.
Potrivit cercetătorilor endocrinologi, consumul zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. Totodată, reglează concentraţia de glucoză în sânge şi reduce cantitatea de colesterol din sânge.
Un fiziolog spaniol a observat că cei mai buni copii pentru sporturi de performanţă din Ecuador şi Columbia aveau un meniu bogat în „terciuri de porumb”. Ulterior, expertul a iniţiat un program amplu de cercetare în medicina sportivă, aflând că aceleaşi substanţe derivate ale acidului palmitic şi arahidonic au rol în dezvoltarea masei musculare, prin modificarea modalităţii de acţiune a hormonilor tiroidieni.
Mămăliga poate diminua cantitatea de colesterol din organism, reducând riscul de ateroscleroză şi de infarct.
Mămăliga revitalizează funcţiile sexuale, în special ale femeilor. Studiile antropologilor români în zona Rucăr-Bran, unde mălaiul se află mai des pe masa oamenilor, au arătat că 9% dintre localnicele de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vârsta de 72 de ani.