Ce se întâmplă în corp dacă mănânci omletă sau ouă prăjite seara
Tuturor ne plac ouăle, fierte, prăjite, omletă, în alte praparate, dar te-ai întrebat ce se întâmplă în corp dacă mănânci omletă sau ouă prăjite seara? Dacă nu știai asta, citește mai departe, iar noi îți explicăm acest aspect.
Ce se întâmplă cu organismul tău când mănânci ouă în fiecare zi
Ouăle au devenit un aliment surprinzător de controversat de-a lungul anilor. Deși ar putea părea o sursă de proteine benignă și accesibilă, există o mulțime de informații eronate în legătură cu nutriția acestora.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci 3 ouă pe zi. Beneficii sau nu pentru sănătate?
În anii în care dietele cu conținut scăzut de grăsimi erau la modă, ouăle erau defăimate. Acum, când grăsimile sunt din nou la modă (gândiți-vă la dieta keto), acestea par să fie mai puțin polarizante.
Ca să nu mai vorbim de faptul că ouăle sunt una dintre cele mai accesibile proteine din magazinul alimentar. Ele pot rezista în frigider până la cinci săptămâni, așa că nu va trebui să vă faceți griji că se strică la fel de repede ca alte tipuri de proteine precum carnea, peștele sau păsările de curte.
Schimbarea unui ou zilnic în locul unei alte proteine mai scumpe vă poate ajuta să economisiți bani și să reduceți risipa alimentară. În plus, ouăle sunt atât de versatile încât pot fi folosite în orice, de la o omletă la micul dejun până la un ou prăjit la cină.
Dar sunt ouăle de fapt sănătoase? Și ce se întâmplă dacă le mănânci în fiecare zi? Iată ce spune știința despre ce efect are consumul unui ou pe zi asupra organismului tău în timp:
- S-ar putea să vă simțiți mai plin și mai energic
- Părul și pielea dumneavoastră ar putea fi mai sănătoase
- S-ar putea să puteți gândi mai limpede
- S-ar putea să aveți o vedere mai bună
- S-ar putea să aveți oase mai puternice
Vezi și: De ce să mergi două minute după ce mănânci. Explicația specialiștilor
Vă îmbunătățiți sănătatea inimii
În timp ce ouăle conțin o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți, unul dintre aceștia este mereu controversatul colesterol. Un ou furnizează aproximativ 207 miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă 69% din limita zilnică recomandată de experții nutriționiști.
Acestea fiind spuse, consumul de colesterol alimentar nu este direct corelat cu creșterea nivelului de colesterol din sânge. De fapt, colesterolul alimentar are un impact minim asupra nivelului de colesterol din sângele nostru.
Unele cercetări au susținut chiar că nu există dovezi suficiente pentru recomandarea limitei de colesterol din DGA.
Vezi și: Adevărul despre ouăle pe care românii le cumpără. Tu știi ce mănânci, de fapt?
O recenzie recentă din Nutrients a afirmat că, în timp ce mai multe alimente bogate în colesterol sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă, în principal din cauza conținutului de grăsimi saturate din gălbenușul de ou, ouăle și creveții fac excepție din cauza valorii lor nutriționale ridicate.
Dar, hai să aflăm și ce se întâmplă în corp dacă mănânci omletă sau ouă prăjite seara
Ce se întâmplă în corp dacă mănânci ouă omletă sau prăjite seara?
Deși ne plac atât de tare, exagerarea nu face bine nimănui, și asta nu neapărt din cauza ouălelor, ci a modului de preparare a acestora.
Conform experților în nutriție, cantitatea de ulei în care sunt preparate ouălelor, sunt de fapt motivul anumitor schimbări în organism, mai ales seara, asta însemnând modifcări a calității somnului, a faptului că oul este o sursă naturală de tiramină, care va stimula creierul și va duce la insomnii.
Pe de altă parte dacă mănânci omletă sau ouă prăjite seara s-ar putea să te trezești cu colesterolul mprit, și stoamcul să le digere mai greu, având în vedere și conținutul ridicat de proteine.
Concluzie
Ouăle sunt o proteină accesibilă și super-nutritivă și pot oferi unele beneficii pentru sănătate dacă le savurați în fiecare zi. Acestea sunt pline de proteine, vitamine și nutrienți care vă ajută să vă simțiți sătul și plin de energie pentru orice vă rezervă ziua.
Sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, așa că este un lucru de care trebuie să fiți atenți dacă aveți boli de inimă sau dacă aveți un risc crescut de a le dezvolta. Pentru persoanele cu boli de inimă, limitarea gălbenușurilor și savurarea mai multor albușuri ar putea fi o opțiune bună dacă vă place să mâncați ouă zilnic.